Bakırcılık da yok oluyor

Sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni meslekler ortaya çıkarken bazı meslekler de kayboluyor. Bir zamanların en popüler meslekleri arasında yer alan bakırcılık teknolojinin gelişmesiyle eski günlerini arıyor.

Adıyaman'da bir zamanlar 120 bakırcı esnafı bulunurken, şu anda bu mesleği yapan sadece bir esnaf var. Kentin tek bakırcısı olan Abdulkadir Toprak, eskiden yüzden fazla esnafın bulunduğunu, şimdi ise sadece kendisinin ve 5 kalaycı kalldığını söyledi. Toprak, 45 yıldan beri bu işi yaptığını belirterek, 1986'dan sonra bakırcılığın değerini kaybettiğini söyledi. Rağbet olmadığı için bütün arkadaşlarının mesleği bıraktığını ifade eden Toprak, kendisinin de başka bir iş yapamayacağı için bakırcılığı bırakmadığını belirtti. Kendi zamanlarında mutfağa yönelik çalıştıklarını ifade eden Toprak, "Şimdi insanlar süs eşyasına önem veriyor. Evlerimizde kullanılan plastik ve porselen gibi eşyaların ne tür hastalıklara yol açtığı görülüyor." dedi. 

Turizme yönelik küçük çalışmaları olduğunu da ifade eden Toprak, bakır pahalı olduğu için sadece mutfağa yöneldiklerini belirterek, "Gücümüz olsa turizme de katkımız olur. Süs eşyaları turistlerin çok dikkatini çekiyor." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri