Tarihî Kadifekale'nin surları restore ediliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihî Kadifekale sur duvarlarının restore edilmesi amacıyla çalışmalara başladı.

İlk olarak M.Ö. 334 yılında Makedonya kralı Büyük İskender'in isteği üzerine yaptırılan Kadifekale, tekrar ayağa kaldırılacak. Sanat tarihçisi, malzeme uzmanı, kimya uzmanı, mimar ve restorasyon uzmanı gibi farklı alanlarda uzmanlardan oluşan bir ekibin hazırlayacağı projenin tamamlanmasının ardından, gerekli onaylar alınarak yapım ihalesine çıkılacak.

Proje ihalesini kazanan firma, uzman ekibiyle ölçümlerine başladı. "Kadifekale sur duvarlarının röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin yaptırılması işi, teknik ve ayrıntılı olması sebebiyle yaklaşık bir yıl sürecek. 

Çalışmalar sırasında totostation ve fotogrametri gibi farklı yöntemlerin kullanıldığı hassas ölçümlerle sur duvarlarının bütün kotu, yüksekliği, yüzeydeki yapıları, çevredeki ağaçlar gibi her şey farklı açılardan ölçülüyor. Ayrıca yüzeyde görünen her taş için tam ölçümler yapılıp en küçük parçasına kadar düz bir şekilde görülebiliyor. 

Malzeme tahliliyle sur duvarlarında kullanılan malzemeler ortaya konulurken hangi dönemde nelerin nasıl yapıldığı da bilimsel ve sayısal olarak ortaya çıkarılacak. Sur duvarlarında kullanılan taşların yapısı ve dayanıklılıkları da belirlenerek, sonraki etap onarım çalışmalarında uygun malzemeler kullanılacak.


Kadifekale'nen tarihçesi


Râkımı 186 metre, eski adı Pagos olan dağın eteklerinde bir tepe üzerinde bulunan Kadifekale, ilk defa M.Ö. 334 yılında Anadolu'yu Pers egemenliğinden kurtaran Makedonya kralı Büyük İskender'in (M.Ö. 356-323) isteğiyle yapıldı. 

Roma döneminden sonra Ortaçağ'da Timur orduları tarafından 1402'de tahrip edildi. Bunu, İzmir'de 1668 yılında meydana gelen deprem izledi. Kaleden günümüze ulaşan çok az kalıntı, daha çok Ortaçağ'a ait. Ortaçağ kale duvarlarının altında yapılan araştırmalarda ise Helenistik dönem (M.Ö. 330-M.S. 20) duvar kalıntılarıyla karşılaşıldı. Günümüze gelen kalıntılardan, kalenin moloz taş, kesme taş ve tuğladan yapıldığı anlaşılıyor.

Kadifekale'den günümüze, yalnızca batısındaki beş kuleyle güneyindeki duvarlardan bir bölümü kaldı. Bunlara dayanılarak uzunluğunun 6 kilometre, sur duvarlarını destekleyen kulelerinse 20-35 metre yükseklikte olduğu anlaşılıyor. Doğu ve kuzey kısımları tamamen yıkılmış durumda. Kalenin içindeyse bir dehliz ve bir de su sarnıcı kalıntısı görülüyor. Kadifekale surlarının bir bölümünün, Çelebi Mehmet tarafından yıktırıldığı biliniyor. 

Yalnızca doğu yönünde bulunan surlardaki rektangonal (çok iri taşlar) parçalardan bir iki tanesi, Basmane Garı'ndan Tilkilik'e uzanan ve Altınpark'a giden yolun başında bulunuyor. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri