Türk lokumunu Avrupa'da tanıttılar

Afyonkarahisar Özel Zafer Lisesi, Türk lokumunun Avrupa'da tanıtımını diyalog projesiyle yapıyor.

Okul, Avrupa Birliği (AB) Comenius Projesi kapsamında 20 öğrenci ve 6 öğretmeni yurtdışına gönderdi. Öğrenciler Slovakya ve Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 'Anlamlı Tatlar Afyon Lokumu Sergisi' açarak Türk lokumunu tanıttı.

Proje milletlerin geleneklerinde karın doyurmanın ötesinde özel anlamları bulunan tatların karşılıklı bilinmesi, tanıtılması ve o yiyeceklere yüklenen özel anlamların paylaşılmasını amaçlıyor. 

Özel Zafer Lisesi Proje Koordinatörü Erkan Kırbıyık, anlamlı tat olarak lokumu seçtiklerini söyledi.

Lokumun karın doyurma amaçlı yenmediğini, Türk kültüründe lokumun birçok özel anlamı olduğunu dile getiren Kırbıyık, "Örneğin misafire hoş geldin anlamında lokum ikram ederiz. Yeni ev alan, mahallemize yeni taşınan birini ya da yeni çocuğu olmuş bir aileyi ziyarete giderken yanımızda lokum götürürüz. Yine lokum arife günü ve kandillerde sevap ve ağız tadı amaçlı yollarda ve halka açık mekanlar da ikram edilir. Lokum kız istemelerde gelin tarafına götürülür. Lokum nikah salonu girişlerinde ikram edilir. Türk tarafı olarak biz tüm bu nedenlerle anlamı tat olarak lokumu seçtik." diye konuştu.

Türk lokumunu hayatında ilk kez tadan birçok Macar ve Slovak halkının bu yeni tadı çok beğendiklerini aktaran Kırbıyık, "Amacımız, farklı kültürlerin anlaşılmasına yönelik bilinci teşvik ederek kültürel çeşitliliğe karşı olumlu duygular oluşturmak ve farklılıklara saygı duyulmasını sağlayarak ırkçılık ve yabancı korkusuna karşı mücadele etmek." dedi.

Lokumun tarihini, yapılışını anlatan sunumların İngilizce olarak Slovak ve Macaristan okullarında yapıldığını aktaran Kırbıyık, yerel televizyonların da lokum hakkında röportajlar yaptıklarını bildirdi.

Gezide Türk heyetini Slovakya'da belediye başkanının kabul etti ve karşılıklı görüş alıverişinde bulunulduğunu aktaran Kırbıyık, özel gezi bölümünde ise öğrencilerin Gül Baba Tepesi, Galiçya Türk Şehitliği, Osmanlı'nın son Buda Valisi'nin mezarı ve Türk-Macar Koleji'ni ziyaret ettiklerini kaydetti.


(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri