tarihî Alaattin Cami restore edildi

Sinop Alaattin Cami, restorasyonunun ardından ibadete açıldı

Karadeniz'deki tek Selçuklu mimarisi cami olan 895 yıllık Sinop Alaaddin Camii, Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından bakım, onarım ve restorasyon işleri tamamlanarak törenle ibadete açıldı.

Törende konuşan İl Müftüsü Ahmet Faruk Kuluş, Kuzey Anadolu'daki en büyük Selçuklu eserlerinden birisi olan Alaaddin Camisi'nin 1267, 1385 ve 1861 tarihlerinde ciddi restorasyonlar gördüğünü hatırlatarak, caminin son 150 yıllık süreçte ciddi bir restorasyona alınmadığını söyledi. Camideki restorasyon çalışmalarının 15 ay sürdüğünü dile getiren Kuluş, "Şu anda camimimizin çok büyük bir restorasyon geçirdiği kanaatindeyiz. Çok güzel bir çalışma oldu. Eski şekline yani Asar-ı Kadime dediğimiz eski eser şekline tam anlamıyla kavuştu. Camimizin kendisiyle birlikte avlusu da farklı nezih bir mekan haline geldi." dedi.

Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Muhsin Öztürk ise Alaattin Camii'nin Karadeniz sahilinde tek Selçuklu İmparatorluğu eseri olduğunu hatırlatarak, "1.5 yıllık süre zarfında restorasyonu gerçekleştirildi ve bugün itibari ile hizmete açıldı. Caminin onarımı için sözleşme bedeli olarak 1 Milyon 700 bin YTL para harcandı." diye konuştu. 

Konuşmaların ardından caminin ibadete açılması nedeniyle Kur'an-ı Kerim tilavetinde bulundu.

Selçuklu dönemine ait olan Alaaddin Camii, Sinop'un fethinden hemen sonra 1214'te yaptırıldı. Rumların şehre yaptıkları baskın anında büyük zarar gören cami, 1268 yılında Süleyman Pervane tarafından onarıldı. Candaroğullarından Celaleddin Beyazıt ve İsfendiyar Bey, Osmanlı çağında Mutasarruf Tufan Paşa tarafından onarımlar gören cami avlusunda İsfendiyaroğulları'na ait bir de türbe bulunuyor.

Açılış törenine; Sinop Valisi Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Baki Ergül, Ak Parti Sinop milletvekilleri Abdurrahman Dodurgali ile Kadir Tıngıroğlu, Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Muhsin Öztürk, İl Müftüsü Ahmet Faruk Kuluş ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı. 

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri