Zigetvar'daki park dostluğun sembolü oldu

Zigetvar'daki Macar-Türk Parkı dostluğun sembolü haline geldi

Macaristan'ın Zigetvar kentindeki Macar-Türk Dostluk Parkı, iki milletin dostluğunun nişanı olmaya devam ediyor. 

1566'daki Zigetvar Savaşı'nda Osmanlı Ordusunun konakladığı ve Kanuni Sultan Süleyman'ın otağını kurduğu yerde inşa edilen parkta, Kanuni'nin temsili bir mezarı da bulunuyor. Bu park, Kanuni'nin doğumunun 500. yılı münasebetiyle inşa edilmişti. 

Dönemin Macaristan Cumhurbaşkanı Arpad Göncz tarafından yaptırılan ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 1994 yılında açılışı yapılan Macaristan'ın Zigetvar şehrindeki Macar-Türk Dostluk Parkı turistlerin büyük ilgi odağı. 5 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu parkın merkezinde 1566 yılında Zigetvar Seferi'nde hayatını kaybeden Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman ve yine aynı savaşta ölen Macar kahramanı Miklos Zrinyi'nin büstleri bulunuyor. Karşılıklı savaşmış iki komutan, bu büstlerle şimdi yan yanalar ve aynı meydana birlikte bakıyorlar. Bu manidar büstler Türkiye Kültür Bakanlığı tarafından yaptırılırken, parka renk katan bir başka unsur da Kütahya çinileri. 

Türk-Macar dostluğunun ölümsüzleştiği Zigetvar Dostluk Parkı'nın girişindeki Türk-Macar bayraklarının yer aldığı seramik pano, Dumlupınar Üniversitesi tarafından 16 Haziran 2004 tarihinde tertiplenen Macar Haftası etkinliklerinde Rektör Prof. Dr. Güner Önce tarafından Pecs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lasio Lenard'a takdim edilmiş ve o tarihte parka yerleştirilmişti. Sırüstü tekniği kullanılarak 40x80 ebatlarında yapılan ve Türk-Macar bayraklarının yer aldığı pano asılırken, iki millet arasındaki kardeşlik bağının güçlendirilmesi yönünde önemli adımlar atıldığı kaydedilmişti. 

Parkın genişletilmesine dönük bir proje de bulunuyor. 2010 yılına kadar yapılması öngörülen proje kapsamında parkın yanına bir Türk restoranı ile dinlenme tesisinin yapılması planlanıyor. Ancak şu ana kadar bu yönde somut bir çalışma olmadı. 1994 yılında 99 yıllığına Türkiye Cumhuriyeti'ne kiralanan park, Zigetvar şehrinin hemen girişinde bulunuyor ve şehrin önemli turistik yerlerinden biri olma özelliği taşıyor. Park, Türkiye'den Macaristan'a gezmeye gelen vatandaşlarımızın ilk ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. 

Türk ve Macarların bir arada olduğu grupla Ankara'dan geldiğini söyleyen Rukiye Canpolat isimli bir ziyaretçi, kardeşlerini ziyaret için Macaristan'a geldiğini ve gelmişken de bu dostluk parkını görmeye geldiğini belirtti. Ziyaret izlenimlerini de aktaran Canpolat, atalarına ait hatıraların temiz ve nezih bir ortamda sergilenmesinin sevindirici bir durum olduğunu kaydetti. 

Macar eşi ve çocuklarıyla birlikte parkı gezmeye gelen Engin Gemici isimli bir Türk ise, aslen Elazığlı olduğunu ve Macaristan'a evlenerek yerleştiğini, ailesi ve yakınlarıyla birlikte bu parkı gezmeye geldiklerini söyledi. İki çocuğu ve bir yeğenini buraya getirerek göstermek istediğini belirten Gemici, Macar eşi İldikona ile buraya gelmekle de Türk ve Macar dostluğunun canlı bir kanıtı olduklarını ekledi. 

Park hakkındaki fikirlerinin sorulması üzerine İldikona Gemici ise, çocukların tarihi yaşaması ve anlaması adına bu parkın çok önemli olduğunu söyledi. Gemici ailesinin çocukları ise, parka gelmiş olmaktan dolayı mutlu olduklarını belirttiler. 


KİLİSEYE DÖNEN KANUNİ TÜRBESİ

Macaristan'ın Zigetvar şehrindeki Macar-Türk Dostluk Parkı'nda Kanuni Sultan Süleyman'ın temsili mezarı da bulunuyor. Mezar taşında ise şu ibareler bulunuyor; "Yavuz Sultan Süleyman Han oğlu Kanuni Sultan Süleyman Ruhuna Fatiha, 4 Kasım 1494 - 6 Eylül 1566". Kemerli bir yapısı olan mezarlığın tepesinde ise büyük bir hilal bulunuyor.

150 yıl kaldığı Macaristan'da Osmanlı, 100 yıl boyunca bu türbeye gözü gibi baktı. İspanya'dan Avusturya'ya kadar Avrupa'nın çeşitli ülkelerini yüzyıllar boyunca yönetmiş olan Habsburg Hanedanlığı, Osmanlı'dan bu bölgeyi alınca, ilk iş olarak 1693'de bu türbeyi yıktırdı.

Türbenin yerine de Katolik geleneklerine uygun bir kilise dikildi. Kilisenin önünde de büyük bir haç heykeli bulunmakta. Son gidildiğinde ziyaretçilere kapalı olan mekânda, binanın bakımsız ve metruk bir halde olduğu, duvarlarında derin çatlakların oluştuğu görüldü. 

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri