“Alkolik ekrana hayır!”

Televizyon filmlerindeki içki sahnelerini değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, “Alkolün zararlarına rağmen filmlerle içkiye özendirme yasaklanmalıdır.” dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Ülkemizde kişi başına ortalama televizyon izleme süresi 5 saati, bazı ailelerde 10 saati bulmaktadır. Aile ortamında çocukların da izlediği filmlerde “güç sahibi”, “kahraman” ve “sevilen” karakterlerin rol aldığı içki sahneleri gösterilmektedir. Çocuklarımız için içki içmenin normal olarak algılandığı bu sahneler çocuk yaşta alkol kullanımına neden olmaktadır.

Televizyonun ailedeki belirleyici özelliklerine rağmen, eğitici olması gerekirken alkol kullanımına teşvik edilmesi kabul edilemez.

Alkolün sağlık zararları yanında sosyal ve maddi zararları ürkütücü boyuttadır. Yapılan araştırmalar,

· Şiddet içeren suçlarda saldırganların alkollü olma oranının % 40, saldırı olaylarında % 78 ve kriminal hasar oluşan vakalarda % 88 olduğunu,

· Bıçaklama ve dayak olaylarının %70’i alkol kullanımı ile doğrudan ilgili,

· Ev içi şiddet olaylarının %40’ında saldırganın alkollü,

· Suçlu çocukların % 49,3’ünde alkol kullanma alışkanlığı,

· Islahevine alınan çocukların % 81,7 sinin alkol kullandığını,

· İntihar olaylarında alkolün etkisi içmeyenlere oranla 58 kat daha fazla,

· Trafik kazalarının % 60’ının alkollü araç kullanmaktan kaynaklandığını,

· 12 yaşındaki çocukların % 3 ünün, 16 yaşındaki çocukların % 27 sinin alkol aldığını göstermektedir.

Anayasa’nın 58/2 maddesi; “Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.” hükmünü getirmiştir. Bu hükme rağmen bir çok dizi ve film sahnesinde, spor programlarında toplumun beğendiği karakterlerle gizli içki reklamı yapılmaktadır.

4733 Sayılı Tütün Ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun’un 8. maddesinin (m) fıkrası “Tütün mamulleri veya alkollü içkilerin kullanımını ve satışını özendirici veya teşvik edici kampanya, promosyon, reklam ve tanıtım yapılmasını önlemek amacıyla Kurum tarafından bu Kanun uyarınca yapılan düzenlemelere aykırı hareket edenlere otuzbin Türk Lirası idarî para cezası verilir.” hükmünü getirmiştir.

3984 Sayılı Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun’un 4/z maddesi ise “Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlakî gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmaması.” nı emretmektedir.

Anayasa ve ilgili kanunların amir hükümleri gereği hayatımızın bir parçası haline gelen ve çocuklarımızla paylaştığımız televizyondaki içki sahnelerinin yasaklanması için RTÜK’e başvuruyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri