Kozmetikle güzelleşme derdi ağır hasta edebilir

Güzelleşmek için kullanılan bir ürün; alerji, enfeksiyon ya da yanıklara yol açabiliyor...

Sahte kozmetik konusunun Türkiye'nin en problemli alanlarından biri olduğunu vurgulayan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek; güzelleşmek için kullanılan bir ürünün ciddi sağlık sorunlarına, alerjiye, yanıklara ya da enfeksiyona yol açabileceğine dikkat çekti. Ertek, vatandaşları sahte kozmetik ürünleri konusunda uyardı. 

Refik Saydam Hıfzıssıhha Başkanı Mustafa Ertek, CİHAN'a yaptığı açıklamada sahte kozmetik konusunun Türkiye'nin en problemli alanlarından biri olduğunu belirterek, "Cildinizi güzelleştirmek için kullandığınız bir ürün, bir de bakıyorsunuz ki ciddi sağlık sorunlarına, alerjiye, yanıklara, enfeksiyona yol açmış." dedi. 

Bazı kozmetik ürünlerinin uzun süre kullanılması durumunda içerdiği kimyasallardan dolayı sağlığı olumsuz etkileyebildiğini kaydeden Ertek, "Bu ürünlerin çevreye ve atmosfere de ciddi anlamda zararı olabiliyor." diye konuştu. 

Sahte kozmetik ürünlerinin piyasaya sürülmesinin kolay olduğuna dikkat çeken Ertek, "Yurt dışından, Ortadoğu'dan, Uzakdoğu'dan ülkemize kaçak kozmetik ürünleri girmekte. Biz bunların analizini yapıyoruz. İçeriklerinde neler olduğunu, sağlığa zararlı bir kimyasal olup olmadığına bakıyoruz." şeklinde konuştu.

Bu kapsamda 2007 yılında Hıfzıssıhha laboratuvarlarına bin 277 ürün geldiğini belirten Ertek, "Bunlardan, 755'i reddedilmiş. Yani satışının uygun olmadığına karar verilmiş. 119 tanesinin de sağlığa zararlı olduğu saptanmış." dedi.

"Demek ki, aldığımız her 2 tane kozmetiğin, bir tanesi ya taklit ya da tağşiş içeren bir ürün." diyen Ertek, "2008 de ise bize bin 768 kozmetik ürün gelmiş. Bunlardan bin 555 tanesi, yaklaşık yüzde 80'ini olması gereken özellikte değil. Yani üzerinde yazılan içeriği karşılamıyor."şeklinde konuştu. 

Mustafa Ertek, bu ürünlerden 95'inin ise merdiven altı işletmelerde üretildiği için mikroplu olduğunun anlaşıldığını kaydetti. 

Bu ürünlerin kullanıldığı zaman insan sağlığının riske atıldığının altını çizen Ertek, şöyle konuştu; "2009 yılı Ocak-Şubat-Mart aylarında laboratuvarlara 86 ürün geldi. Bunlardan ise 53 tanesi reddedildi. Sahte kozmetikler arasında; bebeklere zarar verebilecek nitelik taşıyan ıslak mendiller, sürmeler, deodorantlar ve güneş kremleri de var." 

Özellikle pazarlarda satılan ucuz kozmetik ürünleri konusunda vatandaşları uyaran Ertek, "Kozmetik, ilaç gibi kontrolü kolay bir alan değil. Tanınmış marka ürünlerinin taklitleri olabiliyor. Ürünlerin son kullanma tarihi değiştirilebiliyor. Vatandaşlar bu konuda dikkatli olmalı. Özellikle kapakların orjinal değil de, taklit olduğu kullanıcılar tarafından da fark edilebilir. Ambalajlarından da ürünlerin taklit olduğu anlaşılabilir. Tüketiciler çok dikkatli olmalı. Aldıkları ürünlerin, markasına, ambalajına, üzerindeki bilgilere çok dikkat etmeli." dedi. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri