"İnsanlığı, medeniyeti sizden öğrendik"

Toronto polis şefi, gerçek Türkiye'yi yerinde keşfetti.

Kanada Kültürlerarası Diyalog Vakfı'nın (CIDC) organizasyonuyla 5 ile 15 Nisan tarihleri arasında Türkiye'de bulunan Toronto Polis Şefi Bill Blair, Şef Yardımcısı Anthony Warr, Personel Genel Müdürü Peter Sloly ile eşleri Türkiye'ye hayran kaldı. Şanlıurfa'da eğitim gönüllüsü camia tarafından açılan özel Türk okulunda öğrencilere hitaben bir konuşma yapan Bill Blair, "Kanada'nın medeniyet geçmişi sadece 200 yılık. Bu topraklarda daha önce dağlar, ovalar, göllerden başka bir şey yoktu. Siz ise binlerce yıl medeniyetlere beşiklik etmiş toprakların çocuklarısınız; bunun kıymetini bilin. Biz medeniyeti, insanlığı, diyalogu, dostluğu sizlerden öğrendik. Bu üstün medeniyete şahit olduktan sonra artık eşsiz misafirperverliğinize ve üstün insanlık özelliklerinize şaşırmıyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye gezisinden önce bu ülke ile ilgili 6 kitap okuduğunu, internette araştırmalar yaptığını ifade eden Blair, CIDC yetkililerinin her gidilen kentte kendisini şaşırtmayı başardığını, okudukları ile gördükleri arasında derin farklar olduğunu söyledi. Blair, duygularını "Ülkenize gelmeden önce güvenlikle ilgili endişelerimiz vardı. Buraya gelince yersiz olduğunu anladık. Ülkeniz doğal, tarihi, kültürel özellikleri olan çok güzel bir ülke. İnsanlarınız cana yakın, samimi, misafirperver. Bize bu imkânı sunan CIDC'ye teşekkür ediyorum." şeklinde dile getirdi.


ASIRLARDIR KİLİSELERİ, HAVRALARI, ROMA'NIN TARİHİ MİRASINI YOK ETMEYEN TÜRK MİLLETİ, HOŞGÖRÜNÜN ZİRVESİNİ BİZE SUNUYOR


İzmir gezisi sırasında Buca İlçe Emniyet Müdürü Ömer Gürdal ile birlikte dolaştıkları müzede Çanakkale Savaşı sırasında yaralanan Avusturyalı Anzak askerine bir Osmanlı askerinin yardım öyküsünü simgeleyen abide önünde bilgi alan Blair, "Bu insanlık ve hoşgörü dersi, gezi boyunca şahit olduklarımdan sonra bana artık şaşırtıcı gelmedi. Sizin gibi üstün bir medeniyete sahip bir milletin ferdinden daha farklı bir davranış beklemezdim. Asırlardır kiliseleri, havraları, Roma'nın tarihi mirasını yok etmeyen Türk milleti, hoşgörünün zirvesini bize sunuyor." dedi. İzmir'de bir kitapçıdan İngilizce Kuran-ı Kerim satın alan Blair, bu kutsal kitabı odasının başucuna koyacağını belirtti.

Antalya'yı ziyareti sırasında Blair'e Antalya Emniyet Müdür yardımcısı Özgür Daye'nin de katıldığı bir Türk ailesi evinde sürpriz bir doğum günü partisi düzenlendi. Doğum gününü unutmuş olan Blair'in eşi yapılan jest karşısında gözyaşlarını tutamadı. 

İstanbul'da boğaz turu yapan heyet, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'na uğrayarak çalışmaları hakkında bilgiler aldı. Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisini gezdikleri sırada Peter Solely, Ayasofya'yı beğenmesine karşın Sultanahmet camisinde manevi bir huzur duyduğunu ifade etti. Torontolu Türklerden Kemal Ekmekçi'nin İstanbul'daki evinde ağırlanan konukları, evini bir Osmanlı tarihi eserleri müzesine çeviren ev sahipleri, Osmanlı tarihi ve medeniyeti konusunda aydınlattı. 

Konya gezisi sırasında Mevlana Celaleddin Rumi'nin türbesini ve camisini gezen heyet, konuk olduğu bir Türk ailesinde, eğitim gönüllüleri hareketinin Türkiye ve dünyada gerçekleştirdiği eğitim, kültür ve diyalog faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgiler aldı. Heyettekiler, Türk insanının hiçbir din, dil, kültür bağı bulunmayan, hiç tanımadığı ülkelerde özellikle Afrika'da, Endonezya'da, Afganistan'da okullar açmasını mükemmel bir insanlık hizmeti olarak nitelendirdi.

Şanlıurfa'da sıra gecesine katılan heyet, çiğköfte yapımını izledi, Anadolu müziği ile coştu, halay çekerek bol bol eğlendi. Hz. İbrahim'in doğduğu mağara, Balıklıgöl ziyaretleri yapan heyet, Urfa'nın yerel televizyonuna konuşurken, Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan ile görüştü. Gezinin Şanlıurfa bölümünün tüm masrafları, AK Parti Milletvekili Abdülkadir Emin Önen tarafından karşılandı. 

Göbeklitepe, Balıklıgöl, mozaikler, müze ve Harran'a hayran kaldıklarını dile getiren misafir heyet, bölgenin turizme kazandırılması konusunda ellerinden geleni yapacaklarını ve bölge insanının sıcakkanlılığından ve bu misafirperverlikten dolayı müteşekkir olduklarını belirttiler. Aynı zamanda bölgenin yatırıma çok müsait olduğunu, yakın gelecekte Kanadalı yatırımcıları buraya yönlendireceklerini kaydettiler. 

Gezinin Nevşehir bölümünde Kapadokya'yı balon üzerinden gören ve ilk Hıristiyanların çileli yaşamı hakkında bilgilendirilen heyet, Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve, Paşabağlar, Uçhisar Kalesi ve Kaymaklı Yer altı kentini dolaştı. İzmir bölümünde, Meryem Ana Kilisesi, Aspendos gibi tarihi mekanlar ve müzeler de gezildi. 

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in makamında yapılan görüşme sırasında Bill Blair ve Tony Warr geçtiğimiz sene vize sorunu nedeniyle Toronto Türk Festivaline gelemeyen Fatih Belediyesi'nin Mehter takımını bu yıl 1 ile 2 Ağustos'ta Yonge ve Dundas meydanında yapılacak festivale davet etti. Başkan Demir, Mehter takımının tüm masraflarını karşılayarak göndermeyi kabul etti. Heyete Türkiye gezisi boyunca CIDC'den Varol Söyler ve Mehmet Budak ile Media 55'ten Semih İnceöz eşlik ettiler. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri