Hasan Tahsin'in ses ve görüntüleri yayınlanacak

İlk kurşunu atan Hasan Tahsin'in ses ve görüntü kayıtları yayınlanacak

İzmir'i işgal eden düşman kuvvetlerine ilk kurşunu atan gazeteci Hasan Tahsin'in ve büyük yangının görüntüleri ilk defa kamuoyuna açıklanacak. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nin (APİKAM), işgalin yıldönümü olan 15 Mayıs'ta düzenleyeceği "İzmir'in İşgali ve Kuvayi Milliye" konulu panelde, bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış 87 yıllık görüntülerden oluşan belgesel bir film gösterilecek. Filmde kullanılan görüntüler için Romanya ve İsviçre dışişleri bakanlıklarından destek alındı. Mübadeleyi yaşamış olan Yunanistan'daki Rumlarla ise belgesel yönetmeni Tahsin İşbilen tarafından röportaj yapıldı. Yaşları 93 ile 107 arasında olan Türk ve Rum kökenli İzmirliler de o günlere ait hatıralarını anlattı.

İzmir yangınına ilişkin toplam 6 dakikalık görüntünün bulunduğu belgesel filmde, hem gündüz hem gece çekimleriyle dehşet olanca canlılığıyla yer alıyor. 

Yangın sonrasında İzmir'in büründüğü harabe hal de net bir şekilde görülüyor. Ayrıca İstanbul Sultanahmet'te düzenlenen işgal karşıtı miting, Türk askerlerinin İzmir'e girmesi, vilayet konağına Türk bayrağı çekilmesi, Kordon'dan kayıklarla açıklardaki gemilere ulaşmaya çalışan Rumlar'ın görüntüleri de yer alıyor.

Panelin diğer bir çok önemli özelliği de işgal kuvvetlerine ilk kurşunu atan Hasan Tahsin'in görüntü ve ses kayıtlarının ilk defa yayınlanacak olması. Tahsin'in Romanya'da bulunduğu sırada çekilen görüntüleri ve sesi, 90 yıl sonra ortaya çıkmış olacak. Gerçek adı Osman Nevres olan Hasan'a ait kimlik bilgileri de panel sırasında kamuoyuna açıklanacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ahmet Mehmetefendioğlu, Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Arıkan ve gazeteci yazar Yaşar Aksoy'un konuşmacı olarak katılacağı paneli, gazeteci yazar Hasan Tahsin Kocabaş yönetecek. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri