Binlerce camla Mescid-i Haram ile Süleymaniye...

Binlerce camı birleştirdi; Mescid-i Haram ve Süleymaniye'yi buluşturdu

Gaziantepli elektrik teknisyeni, on binlerce cam parçasını birleştirerek Mescid-i Haram ve Süleymaniye Camii'nin maketlerini yaptı. Dekoratif aydınlatma ustası Tuncer Kelkiçoğlu, çok ziyaret etmek istediği bu yerleri yaptığı maketlerle aynı çatı altında buluşturmayı başardı. 

Yıllarca Süleymaniye Camii ve Kabe'yi görmenin hayaliyle yaşayan Tuncer Kelkiçoğlu, bu özlemini bir nebze olsun dindirmek için Süleymaniye'nin camdan kopyasını yapmaya başlamış. Üstelik Mimar Sinan eseri Süleymaniye'yi 2 bin 560 kez küçülterek. İnternetten Süleymaniye Camii'nin restorasyon projesini bulan Kelkiçoğlu, başlamış gece gündüz cam kesmeye. Bütün camları, elleriyle kesen Kelkiçoğlu, günde 12 saat çalışmış. Süleymaniye Camii'ni 2.5 ayda yapan Kelkiçoğlu, Kabe ve Mescid-i Haram'ın inşası için 4 ay uğraşmış. 

Cam Süleymaniye ve Mescid-i Haram'ın aydınlatmasında ledleri kullandığını anlatan Kelkiçoğlu, maketlerin halen eksikliklerinin olduğunu ve eserlerin üzerlerini cam fanus ile kapatmayı planladığını aktardı. Özellikle Süleymaniye Cami maketinin yapımında makine kullanmadığını, camları ölçekli bir şekilde elmasla tek tek kestiğini dile getiren Kelkiçoğlu, Mescid-i Haram'ın yapımında ise bazı parçaların kesiminde taş kesme makinesi kullandığını vurguladı. Oldukça yoğun bir çaba sonucu ortaya koyduğu maketlerle özellikle Kabe'ye olan özlemini teselli ettiğini ifade eden Kelkiçoğlu, "Süleymaniye Camii'ni görmeyi çok istiyordum. Onun maketini yaptıktan kısa bir süre sonra görmek nasip oldu. Allah'a şükür namazımı da kıldım" dedi. 

Her bir maketin, 15-20 bin parça cam parçasından oluştuğunu tahmin ettiğini belirten dekoratif ustası, özellikle Hac vazifesini yapanların eserleri gördüklerinde gözyaşlarına hakim olamadıklarını söylüyor. Kelkiçoğlu, "Hac'dan yeni gelmiş biri geldi. Ben bilmediğim halde, 'Şu Safa kapısı, şu Merve kapısı; şurada şöyle yaptık. Şurada şöyle hissettim' dedi. Etrafına baktı uzun uzun ve oturup hüngür hüngür ağladı. Onlara bu duyguyu yaşatmaktan daha güzel bir mutluluk olamazdı benim için." diye konuştu. Kelkiçoğlu, en kısa sürede Kabe'yi görmeyi arzuladığını sözlerine ekledi. 

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri