Türkçe Olimpiyatları heyecanı başladı

Bu yıl 7.'si düzenlenen Türkçe Olimpiyatları, Kızılcahamam'daki Asya Termal Tatil Köyü'nde başladı. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da katıldığı açılış törenine Kırgız öğrencilerin kolbastı şovu damgasını vurdu

7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na 115 ülkeden 700 öğrenci yarışıyor. Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, açılış töreninde yaptığı konuşmada bu öğrencilere seslenerek, "Kazananlar sevinebilir, kaybedenler üzülmesin. Çünkü burada kaybeden yok. Hepinizi Türkçenin şampiyonlarısınız" dedi. 

Türkçe'nin bir barış dili olduğu kadar bir bilim ve edebiyat dili de mutlaka olacağını vurgulayan Sağlam, "Buna çaba harcayanları minnetle anıyoruz" diye konuştu. 


İSTİKLAL MARŞI'NA MİSAFİR ÖĞRENCİLER DE EŞLİK ETTİ 


Prof. Sağlam'ın 'Türkiye'nin bir ömür boyu büyükelçileri olmanızı bekliyoruz' dediği öğrenciler, bir yandan milli kıyafetleriyle kendi kültürlerini yansıtırken, Türk dili ve kültürü hakkında azımsanmayacak bir birikim de elde ettiklerini gösterdi. 

Binlerce kilometre öteden gelen Kamboçyalı öğrencilerin saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı'na eşlik ettiği görüldü. Öğrencileri geldikleri ülkenin bayraklarıyla birlikte ay-yıldızlı bayrağı da coşkuyla salladı. 

Programın ev sahibi sunucusu Muhammed Said Solak'a eşlik eden Bosna Hersekli Alma Brnicanin'in başarısı davetlilerin de dikkatini çekti. Balkan kıyafetleri giymiş Brnicanin'in Türk olup olmadığını merak eden davetliler Bosnalı olduğunu öğrendikleri sunucuya tam not verdi. 

Mehmet Sağlam'ın konuşmasının ardından misafirlere 'Hoşgeldiniz' sunumlarını gerçekleştiren Samanyolu Koleji öğrencileri ilgiyle izlendi. 

Korodaki öğrenciler Trakya, Karadeniz ve diğer Anadolu türkülerini seslendirirken, özellikle miniklerin sahnelediği Trakya Yöresi Damat Halayı büyük alkış aldı. 


KOLBASTI TÜM SALONU AYAĞA KALDIRDI 


Misafir öğrencilerin 'Hoşbulduk' gösterileri ise bu yılki olimpiyatların favorisi 'kolbastı' ile başladı. Kırgız öğrencilerin kendi yorumlarını da kattığı gösteri sırasında salondaki öğrenciler de yerlerinde duramadı. 

Türkmenistan'dan Eziz Kütceyev'in uzun havasına alkışlarla eşlik eden davetliler, Sezai Karakoç'un 'Ey Sevgili, uzatma dünya sürgününü benim' dizelerini Rusya'dan Luiza Bektemirova'nın sesinden dinledi. 

Nijerya, Belarus, Tacikistan ve Sırbistan'dan öğrencilerin şarkı ve şiirlerinin ardından tüm ülkelerden gelen ekipler tek tek sahneye çıkarak davetlileri selamladı. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri