'Ağrı duygusu anne karnında başlıyor'

Ağrı duygusunun anne karnında daha 2 aylıkken fark edilmeye başlandığını belirten uzmanlar, bebeklere yapılan her işlemin ağrısız olmasına özen gösterilmesini istiyor. 

Yıllardır bebeklerin ağrı duymadığının varsayıldığına işaret eden uzmanlar, "Gelişen teknolojiyle birlikte artık bebeklerin ağrı duygusunu hissettiğini biliyoruz. Bu yüzden anestezi olmadan bebekler sünnet gibi işlemlere tabi tutulmamalı" uyarısında bulunuyor.

Hayatı sınırlayan, bazense tamamen kısıtlayıp günlük aktivitelerden koparan ağrıya karşı gelişen tıpla birlikte önemli yollar alındı. Bilim adamları ağrının anne karnında başlayan bir his olduğunu ortaya çıkardı. 

Geçmişte 'dindirilemez' gözüyle bakılan birçok şiddetli ağrı, artık başarılı bir biçimde değerlendirilip tedavi ediliyor. Geçmişte çeşitli hastalıkların bulgusu olarak görülen ağrı, özellikle de uzun süren kronik ağrı, artık başlı başına bir hastalık olarak ele alınıyor. 

Özel Bahar Hastanesi'nden Uzm. Dr. Ali Özkan, yaşlılar için, sanki 'yaşlandıkları için ağrı çekmek kaderleriymiş' gibi bir yaklaşımın hakim olduğuna dikkat çekerek, "Bu da son derece sağlıksız bir tutum. Ağrısız bir yaşam her yaştaki insan için bir haktır. Ağrısız yaşam bir insan hakkı olsa da dünyadaki insanların ancak yüzde 40'ı ağrı tedavisinden yararlanıyor. Ağrı kesicilerin zarar vereceği inancıyla birçok kişinin ilaç tedavisinden kaçınması ise başka önemli sorunlara neden oluyor. Bağışıklığın zayıflamasına zemin oluşturan ağrı duygusu, başta depresyon olmak üzere ruhsal sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor, yaşam kalitesini azaltıyor. Her hastaya her yöntem uygulanamaz. Özellikle kronik ağrı sorunu olan hastalar tıp dışı yöntemlerden medet ummasınlar. Ağrı tedavisinin en az 6 ay devam etmesi gerektiğini unutmasınlar. Ağrının hafızadan silinmesi için en az 6 ay gerekiyor. Bazı yöntemlerin ağrı tedavisinde aşırı abartıldığını ve hastalara ağrının kesin tedavi edileceği garantisi verildiğini duyuyoruz. Bunlar çok sağlıksız ve etik dışı yaklaşımlar. Türkiye'de şu an ağrı tedavisi dünyanın birçok ülkesinden çok daha ileri düzeyde yapılıyor" dedi.

Ağrı sorunu olan kişilerin rahatlıkla tedavi olanaklarından yararlanabileceğini anlatan Uzm. Dr. Özkan, ağrı konusunda halk arasında birçok yanlış bilginin bulunduğunu hatırlattı. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri