Mahkûmlardan tiyatro oyunu

Antalya E Tipi mahkumları, 'Duvarın Ötesi' adlı oyunu sergiledi

Antalya E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan mahkumlar, Turgut Özakman'ın yazdığı 'Duvarların Ötesi' adlı oyunu sergiledi. Haşim İşcan Kültür Merkezi Devlet Tiyatrosu Salonu'nda sergilenen oyunda, 15 mahkum ve devlet tiyatrosu sanatçıları rol aldı. Oyunda hapisaneden kaçan mahkumların hikayesi anlatılıyor. 

Oyundan önce soruları yanıtlayan mahkumlardan Salman Ulu, "Çok heyecanlı ve çok mutluyum. Bize bu fırsatı ve bu etkinliği sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Umarım bu etkinlik devam eder. Severek ve zevkle yapıyoruz." dedi. Bir başka mahkum Yusuf Çiçek ise "Hepimiz amatörüz. Ekibimiz ve hocamız sayesinde güzel bir oyun sergiledik. İlk deneyimimiz, mutluyuz. Mahkumlar her işin içerisinde var." diye konuştu.

Duvarların Ötesi oyununun Yönetmeni Antalya Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Gökhan Tüzün, "1957 yılına ait Turgut Özakman'ın oyununu Antalya E Tipi Cezaevi'ndeki mahkumlarla, kendi yaşanmışlıklarıyla bir oyun sergiledik. İki buçuk aylık bir çalışmanın sonucudur. Antalya Devlet Tiyatrosu, Adalet Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı işbirliğiyle bu oyun sahnelenmiştir. Oyuncuların tamamı mahkûmlardan oluşuyor. Zaten oyun da cezaevinden kaçan 4 mahkûmun hikâyesini anlatmaktadır. Mahkûmların toplumdaki yerlerini daha iyi anlatabilmek ve onların da birer insan olduğunu insanlara kavratabilmek için böyle bir proje yaptık." diye konuştu. 

Oynanan oyunu ve mahkûmların başarısını değerlendiren Antalya E Tipi Açık-Kapalı Cezaevi Müdürü Ergün Dinç ise şunları söyledi: "Mahkûmların içerideki hayat şartlarından kurtulup topluma adapte olabilmeleri için, toplumla birebir yaşayabilmeleri için onların rehabilitasyonlarını düşünüyoruz ve onları birebir eğitmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda onlardan böyle bir etkinlik istedik."

15 kişilik ekipten oluşan ve daha da büyüyeceğini söyleyen Dinç, "Bundan sonraki oyunlarımızda oyuncu sayımız artacaktır. İçerideki mahkûmlarımız çok heyecanlanıyorlar. 'Acaba biz başarabilecek miyiz?', 'Biz o toplumların içerisinde yer alabilecek miyiz.' diyorlar. İlk olarak bu oyun Antalya Devlet Tiyatrosu salonunda oynandı. Şehrin birçok yerinde oynamayı düşünüyoruz. İleride de inşallah şehirlerarası turneler düzenlemeyi düşünüyoruz." diye konuştu. 

Ayrıca oyuna izleyici olarak katılan Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Osman Vuraloğlu seyircilere bir süpriz yaptı. Ve şunları söyledi: " Bir mahkum arkadaşımız bu gün aslında tahliye oldu. Ama ekibi ve arkadaşlarını bırakıp gitmedi. Ona mazbatasını ve kimliğini burada sizler huzurunda veriyorum. Tüm arkadaşları ve emeği geçenleri tebrik ediyorum." (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri