Türkiye'nin tek ip canbazı ilgisizlikten yakınıyor

İp canbazı Özdemir Turan (60), ilgisizlikten yakınıyor. Diş hekimliğini bırakıp bu işi yaşatmaya çalışan Turan, yetkililerden destek, çocuklardan bu işi öğrenmesini istiyor.

Türkiye'nin tek ip cambazı olduğunu ifade eden Turan, 46 yıldır bu işi yapıyor. İp üzerinde canı pahasına, geleneksel eğlence kültürünü Anadolu'yu karış karış gezerek yaşatmaya çalışıyor.

Kocaeli Fuarı'nda 15 metre yüksekliğindeki çelik halat üzerindeki gösterilerine "cambaz ip üstünde oynuyor" şarkısı eşliğinde başlayan Dr. Turan, ayaklarını bir meyve kasasına koyup ip üzerinden zıplamak ve iple bir tekerlek üzerinde ilerlemek gibi izleyenlerin yüreklerini ağızlarına getirecek numaralar yapıyor.

Turan, 12 yaşındayken, babasının Şehzadebaşı'na gitmesini yasaklamasıyla bu işe merak sarmış. Ailesinden yasak 3 yıl bir sihirbazın yanında çıraklık yapmış. Ailesinin bu işi öğrenmesi ve yasaklamasına rağmen yaz aylarında ustasının yanından Anadolu turnesine çıkmış. Bir ay içinde ipin üzerinde yürümeyi öğrenen Turan, bundan sonra sihirbazlıktan cambazlığa geçmiş. Farklı cambazhanelerde 10 yıla yakın Anadolu'yu gezen Özdemir Turan, kimi zaman yemek parası bulamasa bile hayatının en güzel zamanlarını telin üzerinde geçirmiş.

Bu mesleği o kadar çok seviyor ki, tüm parasını bu işe yatırdığı için ilk eşinden boşanmak zorunda kalmış.

Tüm ustalarının hayatını kaybetmesiyle, bu sanatın ölmesine gönlü razı olmayan Özdemir Turan, bu işi yaşatmak için elinden geleni yapmaya karar vermiş. O zamandan bu yana Anadolu'nun dört bir yanında her yıl onlarca festivali dolaşarak gösteri yapıyor.

Osmanlı'dan gelen eğlence kültürünü devam ettirmek isteyen Özdemir Turan, şimdilerde cambazlık nostaljik bir eğlence olarak algılandığı için insanların çok fazla ilgi gösterdiğini söyledi.

Turan, "Mesleğimi yapabilmem için 28 metre çapında bir arazi gerekiyor. Bunu bulmak pek kolay değil. Ben küçükken bu işleri yapan 100'ün üzerinde insan vardı. Şimdi bu işe gönül verecek çırak arıyorum. Ben öldükten sonra cambazlığı sahiplenecek biri gerek." dedi. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri