"Sinan, Erciyes'i Süleymaniye'ye taşımış"

Cumhurbaşkanı Gül, "Mimar Sinan, Erciyes'i Süleymaniye'ye taşımış" dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mimar Sinan'ın daha yüzlerce yıl ayakta kalacak eserleri insanlığa armağan etmiş büyük bir mimar olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Kayserili olan Mimar Sinan'ın Erciyes Dağı'nı Süleymaniye Camii ile İstanbul'a taşıdığını söyledi. 

Mimar Sinan'ı Anma Etkinlikleri kapsamında Çankaya Köşkü'nde yapılan ilk toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, büyük mimarın bütün eserlerinin ilk defa bir belgeselde toplandığını belirtti. Gül, "Bu kadar geniş bir coğrafyada, bu kadar geniş işler yapabilmiş gerçekten nadir insanlar bulabilirsiniz" dedi. 

Mimar Sinan'ın yalnızca her tarafa çil çil kubbeler serpmekle kalmadığını ifade eden Abdullah Gül, "Aynı zamanda köprüler, su kanalları, medreseler, hastaneler, kütüphaneler, çok çeşitli alanlarda eserler bırakmış" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devletleri büyük ve güçlü yapanın siyasi yapıları, orduları ve iç zenginliği değil; kendi enerjilerini bütün dünyanın faydasına sunmak için eserler bırakmak olduğunu vurguladı. Gül, "Tarihe, dünyaya, geçmiş ve geleceğe damga böyle vuruluyor" ifadelerini kullandı. 

Gül, Türkiye toprakları içerisindeki Mimar Sinan eserlerini muhafaza etme görevinin Türkiye'ye ait olduğunu belirterek, diğer komşu ve dost ülkelere de bu emanetlere sahip çıkma çağrısı yaptı. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri