Aile içi cinayetlerin nedeni!

'Aile içi işlenen cinayetler sevgi ve şefkat eksikliğinden kaynaklanıyor'

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Ateş, Türkiye'deki aile yapısının her geçen gün değiştiğine dikkat çekerek, "Çocuklar için cennet, annenin olduğu yerdir" diyerek yaşanan çocuk cinayetlerinin en önemli sebebinin anneyle çocuğun ayrılması olarak gösterdi. 

Eskiden Anadolu'da büyük ailelerin bulunduğunu, ancak bu büyük ailelerin bölünerek çekirdek ailelere dönüştüğünü hatırlatan Prof. Dr. Ateş, önceden anne ve babanın yetişemediği yerde dedenin, ninenin, amcanın veya halanın bu açığı giderdiğini vurguladı. 

Hz. Peygamber'in ve ailesinin bir model olarak tüm insanlığın önünde durduğunu aktaran Ateş; "Efendimizin ailesinde sevgi, saygı ve şefkat vardı. Büyüklerin hürmet gördüğü küçüklerin esirgendiği, korunduğu, dayanışmanın en üst düzeyde yaşandığı bir model aile. Bunu örnek almalıyız. Günümüzde de aileler böyle olmalı." dedi. 

Gelişen teknolojiyle birlikte büyük aile yapısının çöktüğü ve küçük çekirdek aileye dönüştüğünü ifade eden Ateş, "İnsanlar artık her şeyi satın almak zorunda, kirada oturmak zorunda, ulaşımı satın almak zorunda; suyu, elektriği, ısınmayı satın almak zorunda. Her şey para olmuş durumda. Bir kişinin çalışıp bütün bir nüfusu geçindirmesi zorlaştı. Eskiden kanaat vardı ve bu kadar çok sarfiyat yoktu." diye konuştu. 

Böyle bir ortamda sadece bir kişinin maaşının yetmemeye ve hanımlarında çalışmaya başladığını dile getiren Ateş, kadınların çalışmasıyla çocuklarla annelerin ayrılmaya başladığını kaydetti. Kendi ailesinden örnek veren Prof. Ateş, "Benin torunum var 5 yaşında. Gelinim Kur'an kursu hocası. Çocuk cenneti duymuş. Annesine sormuş o da anlatmış. Çocuk annesine demiş ki, 'ama orada okula gitmeyeceksin demi" Cennet annenin olduğu yerdir çocuklar için. Annenin olmadığı yeri çocuk cennet olarak, mutlu olacak yer olarak düşünemiyor. Çocuklarımız anne sevgisi hasreti çekiyor, anne şefkatinin açlığını çekiyor. Bu yeterince sağlanamadığında çocuk öfkeli saldırgan büyüyor. Geçimsiz uzlaşmacısız kavgacı büyüyor. Büyüyüşü böyle oluyor. Şimdiki neslin annesi, yanında değil." diye konuştu. 


ÇALIŞAN ANELERİ, ÇOCUĞUNDAN AYIRMAYACAK PROJELER ÜRETİLMELİ


Hanımların çalışmaya başlamasının ardından nüfus artışının da düştüğünü ve bu düşüşün devam edeceğini aktaran Ateş, kendisinin 4 çocuğu olduğunu ancak, gelini çalıştığı için bir tane torunu bulunduğunu söyledi. 

Çalışan annenin çocuğunu yetiştirmesinin çok zor olduğunu dile getiren Ateş, "Hemşiredir, öğretmendir, memurdur çocuğuna bakmak, büyütmek, emzirmek, bir yere emanet etmek çok zor. Kadın ikinci bir çocuğu düşünmüyor. Bu yüzden toplum anne ve çocuğu birbirinden ayırmayacak projeler üretmeli. Mesela kurumların hepsinde kreşler olmalı. Ama mutlaka annenin çocukla birlikte olabileceği projeler üretilmeli. İdarecilerimiz, bilim adamları bunun yolunu bulmalı. Bu durum gelecekte toplumun huzursuzluğunu, şiddeti, cinayetleri besleyecek bir tehdit unsuru. Anneyi çocuktan ayırmadan yetiştirmek zorundayız." ifadelerini kullandı. 


(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri