Dilek için Adem ve Havva kayalarına gidiyorlar

Kazaklar dilek tutmak için Adem ve Havva kayalarına akın ediyor

Kazakistan'ın güneyindeki Türkistan kentinde bulunan ' Hz Adem ve Hz Havva ' kayaları ziyaretçi akınına uğruyor. Dua etmek ve dilek tutmak isteyen binlerce yaşlı ve genç Kazak vatandaşı, bu iki kayanın bulunduğu dağın yolunu tutuyor. 

Dağdaki coğrafi yapı ve kaya şekilleri ziyaretçileri adeta büyülüyor. Yaklaşık bin metre yükseklikte olan dağdaki bir kaya ise son derece ilginç yapıya sahip. Dünyanın en eski ve en ilginç doğal yapıtlardan biri olduğu iddia edilen kayanın bulunduğu bölge, insanlar tarafından kutsal bölge kabul ediliyor. 

Yaklaşık 40 metre yükseklikte ve 50 metre uzunluğunda olan kaya adeta bıçakla ikiye ayrılmış gibi. Bölge halkı tarafından buraya Hz. Adem ve Hz. Havva taşı isimi veriliyor. Yerli halk dilek ve dualarının burada kabul edildiğine inanıyor. İnanışa göre duanın kabul edilmesi için, insanların yarılmış söz konusu iki kayanın arasından geçmesi lazım. Son derece dar olan aralıktan geçmek için insanların öncelikle manen temiz olması gerekiyor. Rehberler tarafından anlatılanlara göre, bu kayanın içinden geçen insan eğer manen temiz ise geçiş sırasında iki parça olan kaya genişliyor. Temiz olmayanlara kayalar yol vermiyor. Bu mekana Kazakistan dışından da ziyaretçilerin geldiği belirtiliyor.



(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri