Arkeolojik kazı alanı için kamulaştırma yapılacak

Hatay'ın merkez ilçesi Antakya ile Reyhanlı karayolu üzerinde bulunan ve 1936 yılından bu yana kazı yapılan Aççana Höyüğü'nde kazı çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. 

Son dönemde gerçekleşen kazı çalışmalarında genişleyen arama alanları nedeniyle yaşanan sıkıntıya kamulaştırma yoluyla çözüm bulundu. 

Anadolu'nun yüzlerce farklı noktasında tarihe ışık tutacak arkeolojik kazılar, yerli ve yabancı arkeologlar tarafından aralıksız sürdürülürken, Antakya-Reyhanlı karayolu üzerinde bulunan Aççana Höyüğü'nde bugünlerde farklı bir çalışmanın hazırlığı yapılıyor. Burada gerçekleştirilecek Arkeolojik Park için yaşanan arsa sorununa da çözüm bulundu. 

Chicago Üniversitesi Anadolu Sorumlusu ve Aççana Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutlu Aslıhan Yener'in rehberliğinde devam eden kazı çalışmalarına sahne olan kazı alanları ile ilgili alınan son karar, kamulaştırma yönünde oldu. 


KAYNAK TORONTO ÜNİVERSİTESİ'NDEN


Yaklaşık 40 hektarlık alanda yapılan çalışmalar için başlatılacak olan kamulaştırma çalışmalarına konu olacak toprak alanın, ortalama 30 dönüm olacağı hesap ediliyor. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalara göre; merkez ilçe, Kıyıbucak Köyü, Tell Tayinat Höyüğü'nde bulunan, 37 pafta, 40 nolu parselde kayıtlı kagir ev ve tarla vasıflı 192.778 m2 yüzölçümlü taşınmazın 9.010 m2'lik kısmı ile 37 pafta 88 parselde aynı vasıfta 330.899 m2 yüzölçümlü olarak kayıtlı taşınmazın 17.669 m2'lik kısmı üzerine Arkeolojik Park yapılmak üzere kamulaştırma bedelinin Toronto Üniversitesince karşılanmak ve kazı yapılmak üzere kamulaştırılması uygun görüldüğü.

Edinilen bilgiye göre kamulaştırmaya konu olacak tarla vasfındaki ve tarla üzerinde bulunan taşınmazların fiyatının tespit edilmesi için, Kamulaştırma Kanunu uyarınca, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından bir de komisyon oluşturulacak. 

İlgili komisyona ise İl Milli Emlak Müdürlüğü'nden teknik bir personelin, Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü'nden bir inşaat mühendisinin, Antakya Ziraat Odası'ndan bir ziraat mühendisinin ve serbest çalışan bir emlakçının katılması bekleniyor. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri