Renkli camdan 26 bin kitap dağıttı

Kayserili esnaf Ali Peker, Kayseri'de yayın yapan Kay TV'de sürdürdüğü 'Bakkal Camından Renkli Cama' isimli programda düzenlediği mini yarışma aracılıyla izleyicilere 5 yılda 26 bin kitap dağıttı.

Yaptığı programda izleyicilere kültürel içerikli 40 soru yönelten Peker, izleyicilere her doğru soru karşılığında 3 kitap hediye ediyor. Ekran karşısındakilere okumayı sevdirmeyi amaçlayan Peker, Türk ve dünya klasiklerinin yanında çağdaş Türk edebiyatının seçkin eserlerini de yarışmacıların okumasını sağlıyor. Taha Akyol, Emre Kongar gibi yazarları da telefon bağlantılarıyla programına konuk eden Peker'in bundan sonraki hedefi 100 bin kitabı okuyucuyla buluşturmak.

Eski Sanayi Sitesi'nde Onur Gıda isimli işyeri sahibi olan Ali Peker, kitap okumayı ve araştırmayı çok sevdiğini, bu alışkanlığını tüm kent insanına kazandırabilmek için 5 yıl önce Kay TV 'Bakkal Camından Renkli Cama' isimli programı başlattıklarını belirtti. Kültürel içerikli programda ünlü yazar ve şairleri konuk ettiğini söyleyen Peker, program süresince izleyicilere alt yazıyla kültürel içerikli 40 soru yönelttiklerini, her doğru soru karşılığında izleyicilerin seçtiği 3 kitabı hediye ettiklerini ifade etti. Programın yayında olduğu 5 yılda 26 bin kitabı okuyucuyla paylaştıklarını vurgulayan Peker, "Kent insanı programı çok sevdi. Zaman gazetesindeki duyuru ile başladığımız ilk yayında televizyonun bütün telefonları kilitlendi. Genellikle öğrenci, ev kadını, akademisyenlerden oluşan izleyici kitlemiz sayesinde yayın hayatımız 5 yılı aştı. Bu 5 yılda sponsorumuz Birlik Metal'in desteğiyle 26 bin kitabı izleyicilere dağıttık. Allah bana sağlık verirse bu rakamı 100 bine çıkarmayı hedefliyorum. Hiçbir ticari amaç gütmüyoruz. Sadece ülkemiz kültür hayatına katkıda bulunmak ve yaşam kumsalında bir iz bırakmak için çaba gösteriyoruz." dedi.

Daha önce bakkal camından bilgi yarışması yaparak kent kültürüne katkı sağlayan Peker, "Kitap okumanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu çerçevede kendi çapımda birçok kültürel etkinliği yapmaya çalışıyorum. İlk olarak 5 yıl önce(2004) Ömer Hayyam'ın cahilliğe karşı söylediği bir sözünü, dükkanımın camına asmıştım. Yazıyı kimsenin okumayacağını düşünüp, altına da (Bu sözün kime ait olduğunu bilene 2.5 litrelik kola hediye edeceğim) diye yazdım. Sanayi esnafından bir kişi, ansiklopedileri karıştırıp sorumun cevabını bulmuş. Ben de kendisine söz verdiğim gibi kola hediye ettim. Arkadaşın, sorunun cevabını bulabilmesi için kitapları araştırması, esnaf arkadaşlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için bana güzel bir fikir verdi. Öyle bir yarışma başlatmıştık. Arkasından Cumhuriyet meydanında benzer bir programla 10 gün içinde bin 600 kitap dağıttık. Toplum olarak az kitap okuyan bir milletiz. Bu tür etkinlikler umarım etkili olur. İnsan sevdiklerinin refahını ister. Yurdumun ve insanlarımızın mutluluğu benim ve çocuklarımın mutluluğu demektir." diye konuştu. 

Her platformda kitap dağıtarak kültür hayatına katkıda bulanmaya çalıştığını anlatan Peker, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa hanım himayesinde başlatılan 'Konuşan Kitap Şenliği' etkinliğinde de oluşturulan çadırlarda mini bir yarışma düzenledik. Benzer şekilde kültürel içerikli sorularla öğrencilere kitaplar hediye ettik." dedi.

Ali Peker'in programda yönelttiği sorulardan bazıları da şöyle: "Manas Destanı hangi ülkenindir", "İlk yerli tiyatro eseri ve yazarı kimdir", "Büyük Doğu'nun kaldırımlarında çile çeken şairimiz kimdir", "İlk özel gazete hangisidir." (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri