Ceyhan'ın karpuzu festivalle tanıtılıyor

Adana'nın Ceyhan ilçesinde iki gün sürecek "4. Ceyhan Karpuzu ve Tarım Festivali" başladı.

Kaymakamlık, belediye, ticaret odası, ticaret borsası, ziraat odası ile Denizbank Ceyhan şubesinin ana sponsor olduğu festival yürüyüşü tarihi Demir Köprü'den başladı. Kortej buradan yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta olan festivalin yapılacağı alana kadar mehter takımı eşliğinde yürüdü. Festival alanında yapılan konuşmalara son zamanlarda sık sık gündeme gelen "kabak aşılı karpuz" tartışmaları damgasını vurdu.

Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Ceyhan karpuzunun Türkiye'de ismi ile özdeşleştiğini ve sembol haline geldiğini söyledi. Ceyhan'da birçok tarım ürünü yetiştiğini hatırlatan Karakuş, ancak en öne çıkan ürünün karpuz olduğunu dile getirdi. Karpuzu, sayısız faydaları olan bir şifa kaynağı olarak nitelendiren Karakuş, karpuzla alakalı son zamanlarda yaşanan tartışmalara da değindi. Karakuş, "Ceyhan karpuzundan Ceyhan kabağına geldiğimiz bir süreç var. Eğer böyle giderse Ceyhan karpuzundan çok Ceyhan kabağı ünlü hale gelecek. Onun için bu konuyu tartışarak önüne geçmek gerekir." şeklinde konuştu.

Adana Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Prof. Dr. Haydar Şengül ise, dünyada Çin'den sonra en çok karpuz üreten ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Son yıllarda kamuoyunda kabak aşılı karpuzla ilgili spekülasyonlar yapıldığını anlatan Şengül, "Karpuz kabak tadı veriyor denilerek üretici zora sokuluyor." dedi. Türkiye'nin 4 milyon 200 bin ton karpuz üretimi olduğuna dikkat çeken Şengül, üretimin ancak 15 bin tonunun ihraç edilebildiğini vurguladı. Şengül şunları kaydetti: "Karpuz çok yararlı bir meyvedir. Kansere karşı koruyucu özelliği var. İçerisinde bulunan ve kanseri önleyici özelliği olan likopen maddesi mevcuttur. Ayrıca domateste bulunan likopen maddesinden de iki kat daha fazla içerir. Aynı zaman da mineral açısından çok zengin."

Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü tarım ürünleri ile yapılan festivallerin aslında Allah'a karşı yapılan bir şükür olduğunu kaydetti. Sözlü, karpuzun Ceyhan'da yetiştirilen ürünlerden sadece biri olduğuna dikkat çekerek, "Bu festival emeğe, berekete ve Allah'a şükürdür ve onun için bu festivalin önemsenmesi gerekir." dedi.

Bu arada Kaymakam Gürbüz Karakuş, festivale katkılarından dolayı Denizbank Adana Bölge Müdürü Atilla Şerbetçi'ye teşekkür plaketi verdi. Renkli görüntülere sahne olan palyaço kıyafeti giymiş onlarca kişi misafirlere karpuz ikram etti. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri