Karatepe'nin namını dünyaya kilimle yaydılar

Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Karatepe köyünde kök boyalı geleneksel el dokuması kilimler ilgi görüyor.

Köylülerin geçim kaynağı kilimler, Karatepe Kilimcilik Kooperatifi sayesinde dünyanın birçok yerindeki fuar ve etkinliklerde sergileniyor. Karatepe Kilimcilik Kooperatifi, 1972 yılında Ali Cafri tarafından kuruldu, halen oğlu Cengiz Cafri tarafından işletiliyor. 

Karatepe Kilimcilik Kooperatifi'nde 12 yıldır kurs öğretmenliği yapan Ayşe Haksever, Karatepe kilimleri hakkında bilgiler verdi. Kilim dokumayı büyüklerinden öğrendiğini anlatan Haksever, Osmaniye Halk Eğitim Merkezi'nde iki yıl kurs öğretmenliği yaparak tekrar Karatepe Kooperatifi'nde çalışmaya başladığını söyledi. Yaz aylarında Türkiye'nin her yerinden kilim dokumak isteyen genç kızların geldiğini söyleyen Haksever, "Kursun kapasitesi 15 kişilik. Bunun yanında köyde 130 tezgah bulunuyor. Kooperatif ip ve tezgahı veriyor, genç kızlar ve teyzeler evlerinde kilim dokuyor. Kars'tan Edirne'ye Türkiye'nin her yerinden genç kızlar buraya çalışmaya geliyor. Kooperatifimizin 20 yataklı sosyal tesisleri bulunuyor. İsteyen tesislerde kalıyor isteyen evine tezgah kurup kilim dokuyor." dedi

Kök boyadan yapılan Karatepe kilimlerinin kalıcı hediyelik eşya olarak yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını dile getiren Haksever, kilim motiflerinin tarihi geleneksel 150 yıl önceki yapılan kilim desenleri ile aynı olduğunu kaydetti. Doğal kök boyası kullandıklarını anlatan Haksever, ana renklerin ağaç köklerinden elde edildiğini dile getirdi. Haksever şunları kaydetti: "Mesela kırmızı rengi, çam kabuğundan, rubai bitki kökü ve sumak ekşisinden, yeşili zakkum, hayıt bitkisi ve domates dalından, sarıyı, papatya, boruk ve cevri çiçeğinden elde ediyoruz. Ayrıca koyunun yününden siyah, kahverengi, krem, gri ve natürel rengi elde ediyoruz."

Kilimlerin çeşidine göre fiyatlarının değiştiğini belirten Haksever, bir kilimin işçilik maliyetinin 50 ile 80 lira arasında değiştiğini anlatarak, metrekare fiyatının ise 120 ile 150 lira arasında alıcı bulduğunu dile getirdi.

7 yaşından beri kilim dokuyarak para kazandığını söyleyen 60 yaşındaki Hacer Cafri ise eşinin ölümünün üzerinden 23 yıl geçtiğini hatırlatarak, geçimini kilim dokuyarak sağladığını bildirdi. Cafri, 12 yaşındaki torunu Perihan'ın da kendisi ile birlikte kilim dokuduğunu ifade ederek, köyne kilim dokumanın gelenek haline geldiğini bildirdi. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri