"Osmanlı tarihi" bakımsızlıktan dökülüyor

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi'nin türbelerinin bulunduğu Tophane, Ullu Cami Emir Sultan, Yeşil Cami ve Türbe gibi dini ve tarihi mekanlar, bakımsızlıktan dökülüyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte yaşanan turizm canlanması Bursa'da da kendini hissettiriyor. Özellikle yerli turistler başta olmak üzere yabancı ziyeretçilerde de büyük bir artış yaşanırken, en fazla tarihi mekanlar geziliyor. Yerli turistlerin en çok yakındığı konu ise tarihi mekanlara yeterince önem verilememesi. Başta Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi'nin türbelerinin bulunduğu Tophane, Ullu Cami Emir Sultan, Yeşil Cami ve Türbe gibi dini ve tarihi mekanlar ziyaret ediliyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Nisan ayı ile birlikte artan ziyaretçi sayısından Tophane'nin de olumlu yönde etkilendiği belirtildi. Bu yıl başta domuz gribi olmak üzere ekonomik krizin de etkisi ile yabancı turist sayısında azalma yaşanmasına rağmen yerli turistlerin sayısında çoğalma yaşandığını anlatan yetkililer, "Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri Bursa'da en çok ziyaret edilen mekanların başında geliyor. Hafta içi ziyaretçi sayısı 500 dolayında olurken, hafta sonları ise bu sayı ortalama 1000 dolayında oluyor. Nisan ayında başlayan ziyaretçi akını Temmuz ortalarına kadar aynı yoğunlukta devam eder. Çünkü bu tarihten sonra ise vatandaşlar deniz kıyılarına akın ediyor." şeklinde konuştular.

Bursa'ya ziyaret için Bartın'dan gelen Şaban Aydın, Bursa'nın, tarihi yönü ile kendisini cezbettiğini belirterek, tarih dışında beklediğini bulamadığından yakındı. Aydın, "Özellikle yurt dışından gelen ziyaretçilere tarihi yapı ve kalıntılar dışında gösterilecek bir zenginlik yok. Biz de buraya Bartın'dan geldik ve gezip gördüğümüz bütün güzellikler tarihi yapılar. Özellikle Osmanlı döneminden kalan muhteşem eserler maddi ve manevi olarak insanın gönlünü doyuruyor. Onun dışında Bursa'nın çarpık yapılaşması ve beton yığınından başka bir şeyi yok." dedi.

Eski çağlardan itibaren önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Bursa'nın önemli zenginlikler barındırmasına rağmen bunlara yeterince sahip olunamadığından yakınan Şaban Aydın, "Bizler zaten buraya başta Ullu Cami olmak üzere, Emir Sultan, Yeşil Cami ve Türbe, Tophane ve diğer tarihi mekanları görmeye geldik. Bunlar bizi mest etti. Ancak Bursa'nın en büyük zenginlikleri olmasına rağmen bunların da yeterince korunamadığını görmek bizleri üzdü." dedi.

Özellikle üç kıtaya hakim olmuş Osmanlı devletinin kurucusu Osmangazi ve oğlu Orhan Gazi'nin türbeleri başta olmak üzere önemli tarihi mekanların bakımsızlığının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını anlatan Aydın, "Bizler buraları daha ihtişamlı ve gösterişli bekliyorduk. Ancak gördük ki bu muhteşem eserler güzelliğini yapılışından almakta, bizler bahçe düzenlemesini dahi ona yakışır şekilde yapamamışız. Bunlar bizi hayal kırıklığına uğrattı." şeklinde sözlerini tamamladı.

Topheneyi ziyarete İstanbul'dan gelen gruptan Laborant Fatma Yılmaz ise ilk kez tophaneyi ziyaret ettiğini belirterek, "Ben buradan çok etkilendim. Bu zamana kadar hep televizyonlar ve kitaplarda görüyorduk, ancak ilk kez gerçek halini görünce çok etkilendim. Çünkü Osmanlı İmparatorluğu gibi dünyaya 600 yıl boyunca adaleti yaymış bir cihan devletinin kurucuları burada yatıyor. Osmanlının başkenti burası. Bizim kendileri ile her zaman gurur duyup övündüğümüz atalarımız burada yatıyor. Bir anda kendimizi onların karşısında hissedip biraz da olsa ürperiyoruz." şeklinde konuştu.

Butün bunlara rağmen, yeni bir şeylerin eklenip bu tarihi mirasın ziyaretçilerin izlenimine daha iyi sunulamadığından yakınan Yılmaz, "Ancak buraların kendi kaderine terk edilmiş gibi bir biçimde durması bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Bizler buraya gelirken büyük bir heyecan içinde geliyoruz, ancak burada bir vurdumduymazlık var. Bu mirasa iyi bakılmadığı gibi önemi de tam manasıyla kavranamıyor. Buralara kutsal topraklara duyduğumuz saygı ve ciddiyetle önem verip, sahip çıkmalıyız" şeklinde yakındı.

Yine İstanbul'dan gelen Aysun Uğurlu da türbe ve tarihi mekanları ziyaret etmenin heyecan verici olduğunu belirterek, "Her zaman hayal edip, saygı duyduğumuz insanların manevi huzurunda olmak bambaşka bir şey. Bunu belki Bursa'da yaşayanlar anlayamaz, ancak bu çok güzel ve bulunmaz bir fırsat. Burayı ziyaret ettiğim için kendimi çok mutlu ve şanslı hissediyorum. Sanki kendimi kutsal topraklarda hissettim. Başka da görülecek bir şey yok zaten. Beton yığınları ve çirkin yapılaşma. Bunlarda zaten her yerde var." diye konuştu.


(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri