Kordon, Avrupa televizyonlarında tanıtılacak

İzmir'in en önemli simgelerinden Kordon, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından verilen "Anıtsal alanlar - Memorial sitesi" projesine aday gösterildi. Proje çerçevesinde hazırlanacak 30 dakikalık belgesel, 56 ülkenin televizyonlarında yayınlanacak.

Avrupa Yayın Birliği'ne üye ülkelerin birbirlerinin tarih ve kültürlerini tanımasını ve toplumlararası yakınlaşmaya katkı sağlamasını öngören proje çerçevesinde her yıl farklı bir tema belirleniyor ve bu tema çerçevesinde üye ülkelerin aday gösterdiği konular ödüllendiriliyor. 

2009 yılı projesinin konusu ise "Toplanma alanları" (Miting lace) olarak belirlendi. Avrupa Yayın Birliği'ne üye olan TRT tarafından aday gösterilen İzmir - Kordon için TRT Ankara Televizyonu Eğitim ve Kültür Programları Müdürlüğü Prodüktörü Muzaffer Evci tarafından yürütülen çalışmalarla, Kordon için özel bir belgesel hazırlanacak. 30 dakika süreli belgesel, EBU'ya üye tüm ülkelerin televizyon kanallarında o ülkelerin kendi orijinal dilleriyle yayınlanacak. Ez az yüzde 30'u arşiv görüntülerinden oluşacak belgeselin öyküsü, olayları yaşayan kişilerin o mekanlar içindeki görüntülerinden ve röportajlarından aktarılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nin de akademik destek verdiği proje çerçevesinde İzmir, Kordon'u ve Kordon'daki zenginlikleri ile bir kez daha dünyaya açılma şansı yakalayacak.

Avrupa Yayın Birliği projesi kapsamında 2006 yılında "Boğaziçi Köprüsü", 2007 yılında "Yenice savaşın kıyısında: İnönü- Churchill görüşmesi", 2008 yılında da Antalya'da bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin tanıtıldığı "Yıldızlara yaklaşmak" adlı belgeseller dünya televizyonlarında gösterilmişti.

1950 yılında 23 ülkenin katılımıyla kurulan Avrupa Yayın Birliği, bugün 56 ülkeden 75 aktif üye ve dünya genelinde de 43 ortak üyeye sahip.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri