'Yeni 7 harika' arasında Türkiye yok

Dünyanın yeni 7 doğa harikasını belirlemek için dünya genelinde yapılan oylama sonucunda 28 finalist belirlendi.

İsviçreli maceraperest Bernard Weber'in öncülüğündeki ''New 7 Wonders'' (Yeni 7 Harika) organizasyonundan yapılan açıklamada, aralarında Amazon yağmur ormanları, Ölü Deniz, Kilimanjaro Dağı ve Ekvador'daki Galapagos Adaları'nın da bulunduğu 28 doğal güzelliğin finale kaldığı belirtildi. 
 
Dünya genelinde 261 doğal güzelliğin önerildiği, uzmanlardan oluşan jürinin ilk aşamada öne çıkan 77 aday arasından 26 yeri seçtiği bildirildi. 
 
Finalist doğa harikaları, coğrafi dengesi, farklılığı ve insan yaşamındaki önemi gibi kriterler esas alınarak belirlendi. 
 
Söz konusu yerler arasında, Azerbaycan'ın Çamur Volkanları, Lübnan'daki Jeita Grotto mağarası, İrlanda'daki Moher Uçurumu ve Almanya'nın Kara Ormanları da bulunurken, Türkiye'den herhangi bir yer finalistler arasında yer almadı. 
 
Oylamaya internet ya da telefonla katılınabileceği ve sonuçların 2011 yılında açıklanacağı belirtildi. 
 
Yeni 7 doğa harikasını belirlemeye yönelik oylamaya bir milyardan fazla kişinin katılması bekleniyor. 
 
2007 yılında yaklaşık 100 milyon kişinin katıldığı oylama sonucunda, dünyanın 7 insan yapımı harikası olarak İtalya'daki Kolozyum, Çin Seddi, Tac Mahal, Ürdün'deki Petra antik kenti, Brezilya'daki Hz. İsa Heykeli, Peru'daki Maçu Piççu antik kenti ve Meksika'daki Chichen Itza Piramiti seçilmişti. (AA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri