Side Antik Tiyatro güçlendiriliyor

Röleve ve restorasyon çalışmasıyla Side Antik Tiyatro güçlendiriliyor

Arkeologlar ve restoratörler Side Antik Tiyatro'da yapacakları çalışma ile Roma döneminin tarihi yapısını güçlendireceği belirtildi. 

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç.Dr. Hüseyin Alanyalı, yaptığı basın açıklamasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Side Antik Tiyatro'da kültürel ve sanatsal etkinliklerin kısıtlanmasının yerinde ve doğru bir karar olduğunu ifade etti. İstanbul Üniversitesi arkeologlarından Prof.Dr. Arif Müfid Mansel'in 1947 yılında Side Antik Kent'te kısıtlı imkanlarla başlattığı kazı çalışmasını 62 yıl aradan sonra Anadolu Üniversitesi devam ettiriyor. Kazı başkanı Doç.Dr. Hüseyin Alanyalı, Side Antik Kent'te kazı çalışmalarını eşi Doç.Dr. Feriştah Alanyalı ve 30 kişilik ekiple birlikte yaptıklarını bildirdi.

Bu yıl ki kazı çalışmasını Side Antik Tiyatro'nun güçlendirilmesine yönelik yapacaklarını belirten Alanyalı, bakanlığın tiyatroda ziyaret dışında etkinlikleri sınırlandırmasının doğru bir karar olduğunu söyledi. Alanyalı, "Kazı çalışmalarımızı Side Antik Tiyatro'nun güçlendirilmesi üzerine yapıyoruz. Tiyatroda deprem yarıkları var. Güçlendirme çalışmasına bu yıl sahne bölümünde başladık. Röleve ve restorasyon çalışmasıyla tiyatroyu güçlendireceğiz. Tarihi kent hakkında geniş bilgi sahibi olmak için tiyatro için de sondaj çalışması yapıyoruz. Kazı çalışmalarını tiyatro ve agorada birlikte yapacağız." bilgisini verdi.

Side Antik Kent'te kazı çalışmalarının daha bir asır sürebileceğini belirten Alanyalı, Türkiye'de Efes'ten(1946) sonra ikinci kazı alanının Side Antik Kent(1947) olduğunu ifade etti. Bakanlar Kurulu kararıyla bu Side kazılarının Anadolu Üniversitesi'ne verildiğini hatırlatan Alanyalı, Bizans eserleriyle ilgili Viyana Üniversitesi Bilimler Akademisi'yle ekip çalışması yapacaklarını kaydetti. Alanyalı, Side'de 62 yıl önce başlayan kazıların 1965 yılından 1983 yılına kadar Perge'ye kaydığını ifade etti. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri