Mersin'de 8 bin yıllık iskelet bulundu

Yumuktepe Höyüğü'ndeki kazılarda 8 bin yıllık iskelet ortaya çıkarıldı

Mersin'de, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden Yumuktepe Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarında içinde 8 bin yıllık iskeletin bulunduğu mezar ortaya çıkarıldı. Geç neolitik döneme ait olduğu belirtilen mezardaki iskeletin baş ve ayak kısmında ise 3 kase ile birer zeytin ve buğday tanesi bulundu. 

Yumuktepe'deki kazı çalışmaları, İtalya'nın Lecce Üniversitesi'nden Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsabella Caneva başkanlığında, 40 kişilik ekiple yürütülüyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü'nün (AKMED) desteğiyle höyüğün üst kısmındaki Orta Çağ açmalarında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülgün Köroğlu'nun yürüttüğü çalışmalarda, Milattan Sonra 11. yüzyıla ait 90 santimetre uzunluğunda demir kılıç ile Bizans dönemine ait sikke bulunmuştu. Şimdi ise neolitik dönemi kapsayan Milattan Önce 5 bin 800'li yıllara ait yetişkin insan iskeleti ortaya çıkarıldı.

Kazı Başkanı Prof. Dr. İsabella Caneva, çalışmaların höyüğün aşağı kısmında neolitik, kalkolitik dönemine üst kısmında da Hitit, Demir Çağ, Orta Çağ ve Bizans dönemlerine ait mekanlarda sürdüğünü kaydetti. Bu yıl erken neolitik dönemde yaptıkları çalışmalarda geç neolitik döneme ait içinde 8 bin yıllık yetişkin insan iskeleti bulunan mezara ulaştıklarını anlatan Caneva, iskeletin kendileri için önemine dikkat çekti.

Geçen yılki kazılarda da geç neolitik dönemi kapsayan ve içinde iskelet olan bir mezar bulduklarını hatırlatan Caneva, "Yeni bulduğumuz mezarda kemikleri büyük oranda hasar görmüş komple bir iskelet yer alıyor. Doğum öncesi dediğimiz ve Prehistoryada (tarih öncesi) tipik olan anne karnındaki pozisyonda sol tarafa yatık şekilde bulunan iskeletin yanında ayrıca 3 kâse elde ettik. Kâseler kırmızı boyalı. Bu kâseler bize mezarın geç neolitik döneme ait olduğunu gösteriyor. Geç neolitik dönemde başlayan bu mezarlara içinde yiyecek olan vazo ve kâseler konuyor. Bu da bize o dönemdeki insanların ölümden sonraki hayata inandıklarını gösteriyor. Bu inancın geç neolitik dönemde başladığını söyleyebiliriz." diye konuştu.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri