"Savaş Tanrısı" sınır dışı edildi

Yaşam hikâyesinden esinlenerek Nicolas Cage’nin başrolde oynadığı Savaş Tanrısı filmi çekilen dünyanın en büyük silah tüccarı geçen yıl Taylan’da yakalanmıştı. Şimdi’de sınır dışı ediliyor.

Samet Doğan’ın haberi / habervaktim.com

Dünyanın en büyük silah tüccarı sınır dışı ediliyor. Tayland dünyanın en büyük silah kaçakçılarından biri olduğu öne sürülen Rus vatandaşı Viktor Bout'un Amerika Birleşik Devletleri'ne iade talebini reddetmişti. Bir türlü yakalanmayan Bout, geçen yıl Bangkok'ta Amerikan ve Tayland güvenlik güçlerinin düzenlediği bir operasyonda yakalanmıştı. Ancak 11 ağustosta Tayland tarafından sınır dışı edildiği bildirildi.

Amerika'da, terör örgütü olarak kabul edilen Kolombiya'daki Marksist FARC gerillalarına silah sağladığı iddiasıyla Bout hakkında dava açan Amerika’ya iade edilmese de sınır Tayland hükümeti tarafından sınır dışı edildi.

Tacikistan’da dünyaya gelen Bout silah tüccarı olmadan önce harp okulunda eğitim görmüş ve Sovyet hava kuvvetlerinden ayrıldıktan sonra, eski uçaklarla, Doğu Avrupa'dan Afrika'ya, Orta Doğu'dan Afganistan'a dünyanın birçok farklı noktasında kargo şirketi kuran Bout, silah kaçakçılığı yapmakla suçlanıyor.

New York Times ile verdiği röportaj da 992 model üç tane kargo uçağıyla henüz yaşı 25 iken iş dünyasına adımını attığını söyledi. AB’nin ve batı kaynaklarının verdiği bilgiye göre Bout altı dil konuşabiliyor. Berlin duvarının çöküşünden yararlanarak ucuz değerli silahlar satın aldığı söyleniyor.

Uluslararası Af Örgütü, dünyanın 50 bölgesine özellikle de Afrika’ya uçaklarla sefer düzenlediğini ve gittiği büyük ülkelerden uçak kiralayıp içini silahlarla doldurarak silahlara ulaşmakta zorluk çeken guruplara satışa sunuyor. 

Kendi yaşam hikâyesinden esinlenerek Nicolas Cage’nin başrolde oynadığı Savaş Tanrısı filmini bir gazetecinin sorusuna cevap olarak değerlendiren Bout ‘bir iş adamı için bu film pek iç açıcı değil’ şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri