White'tan Türkçe mesaj

Amerikalı yazar Jenny White son romanını New York'ta Türkevi'nde tanıttı.

New York Başkonsolosu Mehmet Samsar himayesinde Türkevi'nin galeri salonunda düzenlenen toplantıda White son kitabı ''The Abyssian Proof'' (Habeş Delili) isimli romanıyla ilgili bilgi verdi, kitaptan heyecanlı bir bölüm okudu ve toplantıya katılanların sorularını yanıtladı.

2006 yılında yayınlanan ''Sultanın Mührü'' adlı kitabı ABD'de yılın en iyi 10 kitabı arasına giren ve 13 dile çevrilen Jenny White, yeni kitabının ''Sultanın Mührü''nün devamı olduğunu ve serinin 3. kitabını yazmaya da yakında İstanbul'da başlayacağını söyledi.

''Kamil Paşa serisi olarak adlandırabileceğimiz bu kitaplar ''Da Vinci Şifresi''nin bir bakıma Müslüman versiyonu sayılabilir'' diye konuşan White, yeni kitabının 1887 yılında İstanbul'da geçtiğini anlattı.

Kitabının hem mistik, hem tarihi, hem siyasi hem de maceraperest tarafları olduğunu belirten White, 1970'lerde geldiği İstanbul'un kendisini çok etkilediğini, İstanbul'da Arnavutköy'de yaşadığını anlattı.
Aslen Alman asıllı olan ve annesiyle New York'a 7 yaşında göç eden White, İstanbul ve Türkiye'nin beklenmedik taraflarını çok sevdiğini, ülkede yaşanan tartışmaları ilgiyle izlediğini anlattı. White, bir soru üzerine, Türkiye'de bir tek ''komplo teorileri'' duymaktan hoşlanmadığını, ancak bu teorilerin bir kısmının da doğru çıktığını söyledi.

Ankara'ya 1975-1978 yılları arasında gelip kaldığını ve Hacettepe üniversitesinde psikoloji ardından antropoloji okuduğunu anlatan White, ''Tabii o zamanlar çok gençtim, Türkiye'nin en zor yıllarıydı, ama tabii çok gençtim ve bana her şey güzel geliyordu'' dedi.

Jenny White, toplantının ardından Türk gazetecilerin sorularını Türkçe yanıtladı.

Türkiye'de yaşamayı çok sevdiğini söyleyen White, ''Ben şu anda Arnavutköy'de oturuyorum, 1980'lerde de orada kalmıştım. O zamandan beri oradaki esnafı tanıyorum, orayı kendi mahallem olarak görüyorum, orada çok güzel bir mahalle duygusu var'' dedi.

Yakında İstanbul'a dönüp kitabıyla ilgili araştırma yapacağını anlatan White, aynı zamanda iki kitap üzerinde çalışacağını, bunlardan birinin serinin 3. kitabı, diğerinin ise ülkücülük-milliyetçilikle ilgili olacağını anlattı.
White son kitabının Türkçeye tercüme edilip basılacağını da belirtti.

(AA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri