'Sema'ya meclis raporu

Meclis raporuna göre, sema, uygun mekanlarda ehil kişilerce yapılmalı

Konya İl Genel Meclisi, sema töreninin yapılabilmesi için gereken standartları, hazırladığı bir raporla gündeme getirdi. Raporda, sema töreninin, sadece bu konuda sertifika sahibi semazenler tarafından uygun koşullarda yapılması gerektiği belirtildi.

Ocak ayında İl Genel Meclis üyesi Erol Küçükbakırcı tarafından meclise sunulan önerge üzerine, sema törenlerinin uygunsuz mekânlarda ehil olmayan kişiler tarafından yapılması konularını araştırmak için Kültür ve Turizm Araştırma Komisyonu oluşturulmuştu. Araştırmalarını tamamlayan komisyon hazırladığı raporu meclise sundu.

Rapora göre, Konya veya başka bir yerde sema töreni yapılırken bazı prensiplere uyulması, Hz. Mevlana'nın mirasının korunması açısından büyük önem taşıyor.

Raporda, 'Mevlana' isminin kullanılması ve sema programlarının yapıldığı yer ve zamana yönelik bir düzenleme yapılmasının kaçınılmaz olduğu vurgulanıyor.

Mevlevilik kültürünün en önemli unsuru olan sema töreninin korunması için "Mevlevilik Kültürünü Koruma ve Yaşatma Merkezi" kurulmasının önerildiği raporda, bu merkezin ilgili konuların yurt içi ve yurt dışında takibini yapmasının uygun olacağı belirtiliyor.

Sema ayinlerinin orijinalliğinin korunması amacıyla semazenlerin bilgi ve şeklî eğitimden geçirilerek, gerekli donanıma sahip olanlara yeterlilik belgesi (sertifika) verilmesi gerektiğinin ifade edildiği raporda, töreni gerçekleştirenlerde mutlaka bu sertifikanın aranması gerektiği vurgulandı. Rapora göre, sertifikası olmayan sema gruplarının bu töreni icra etmesine izin verilmemeli.

Ayrıca, sema töreninin mutlaka bu kültürün doğru aktarılabileceği ve tanıtılabileceği mekânlarda yapılması istendi.

Semanın herhangi bir müzik eşliğinde değil, gelenekten gelen ve semanın ayrılmaz bir parçası olan Mevlevi Müziği eşliğinde yapılmasının uygun olacağının vurgulandığı raporda, bu eserlerin gelenekte "Mutrıp" adı verilen müzik topluluğu tarafından ve kesinlikle canlı olarak seslendirilmesi lazım geldiği ifade edildi.

Araştırma komisyonunun raporunda sema yapacak olan grubun en az 18 kişiden oluşması (1 postnişin, 1 semazenbaşı, 9 semazen, 7 kişilik Mutrıp ekibi) sağlanması ve semanın iş yeri, mağaza açılışları, düğün, eğlence programlarında, reklam amaçlı ve genel formatın dışında dekoratif unsur olarak yapılmasının önlenmesi istendi.

Rapor, daha sonra daha geniş bir araştırma yapılabilmesi için İstanbul Türk Tasavvuf Musikisi Topluluğu ve Uluslararası Mevlana Vakfı'ndan görüş alınması amacıyla tekrar komisyona oy birliği ile sevk edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri