Tonlarca toprağın içinden tarih ayıklıyorlar

Antalya'da bulunan Karain Mağarası, insanlık tarihinin başlangıcından bugüne izler taşıyor. Bilim adamları, ince eleklerden geçirdikleri mağara toprağında cımbızla adeta tarih ayıklıyor.

Antalya'nın 30 kilometre kuzeybatısında, eski Antalya-Burdur kara yoluna 5-6 kilometre uzaklıktaki Yağca köyü sınırları içindeki Karain Mağarası denizden yaklaşık 450 metre yükseklikte yer alıyor.

İnsanlık tarihinin başlangıcındaki süreçte mağara, Alt Yontmataş devrinden başlayarak Orta ve Üst Yontmataş evreleri, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç gibi protohistorik çağlarda ve Klasik Çağ'da sürekli iskan edilmiş. 

Bunun doğal bir sonucu olarak yaklaşık 11 metreyi bulan kalın bir kültür dolgusu içeren mağara, klasik dönemlerde ise adak mağara olarak kullanılmış. Dış duvarlarında Grekçe kitabe ve nişler bulunan mağarada kazı çalışmaları Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Işın Yalçınkaya başkanlığında yürütülüyor.

63 yıl önce Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından keşfedilen kazılara 1985 yılından beri kendisinin devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Yalçınkaya, mağarada birkaç tane de höyük olduğunu ifade etti. 

Karain'in sürekli iskanlaşma açısından dünyanın önemli mağaralarından olduğuna işaret eden Yalçınkaya, ''Dünyanın birçok mağarasında bir, iki dönemi bulursunuz. Alt Yontmataş devrini, Orta Taş dönemini veya ikisini bir arada bulursunuz. Ama Alt Yontmataş'tan klasik dönemlere uzanan kullanım dünyada son derece az. O bakımdan bu özelliğiyle tek. Bu özelliğiyle BM'nin Dünya Kültür Mirası için geçici listede yer alıyor. Sanıyorum o listeye de girecek'' dedi.

-HİÇBİR BAKANIN ZİYARET ETMEDİĞİ ÖREN YERİ-

Mağaranın tarihinin 500 bin yıl öncesinden başladığına işaret eden Yalçınkaya, böylesi bir tarihi kaynağın yeterince tanıtılamamasından yakındı.

Bu yılki kazı çalışmaları için bakanlıktan 120 bin TL ödenek gönderildiğini belirten Prof. Dr. Yalçınkaya, ödeneğin yeterli olduğunu kaydetti. 

Mağaranın sadece insanlık tarihine değil doğa tarihine de ışık tuttuğunu belirten Prof. Dr. Yalçınkaya, kazı çalışmaları sırasında mağara içindeki dolguyu mağaradan yaklaşık 300 metre aşağıda kurulan laboratuvara kovalarla taşıdıklarını ve burada elekten geçirerek kuruttuklarını belirtti. Yalçınkaya, ''Tarihin izlerini bulmanın tek yolu bu'' dedi.

Yalçınkaya, Karain Mağarası'nın keşfedildiği günden bugüne hiçbir kültür ve turizm bakanı tarafından ziyaret edilmediğini sözlerine ekledi.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri