Çatalhöyük'te iki katlı evler ortaya çıktı

Çatalhöyük'te yapılan kazı çalışmalarında iki katlı evler ortaya çıktı

Konya'da 22 ülkeden 120'den fazla arkeolog ve uzmanın katılımıyla gerçekleştirilen Çatalhöyük kazı çalışmalarında iki katlı evler ortaya çıktı. Yaklaşık 9 bin yıl önce insanların bölgeye yerleştiği bilgisini veren Çatalhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, evlerin birbirine bitişik ve kerpiçten yapılmış olduğuna dikkat çekti.

Çatalhöyük'te yapılan kazı çalışmaları, yıllardır ara verilmeden devam ediyor. Çok sayıda arkeolog ve uzmanın inceleme yaptığı alanda yeni bulgular ortaya çıktı. Dünyada arkeoloji çevrelerinde önemli şöhrete sahip olan Çatalhöyük'te ortaya çıkanlar kazı yapanları bile şaşırttı.

Çatalhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, kazı çalışmalarının kendisinin başkanlığında 16 yıldır sürdürüldüğünü ve her yıl yeni bulgular elde ettiklerini aktardı. Bu yıl yapılan kazı ve laboratuvar çalışmalarının kapsamını genişlettiklerini ifade eden Prof. Dr. Hodder, "Çatalhöyük'te 3 ayrı ana noktada kazı çalışmalarını yapıyoruz. Çalışmalarımıza 22 ülkeden 120'den fazla arkeolog ve uzman katılıyor. Burada, Selçuk Üniversitesi başta olmak üzere Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden de öğrenci ve öğretim üyeleri görev alıyor. Günümüzden 9 bin yıl önce burada yaklaşık 8 bin kişi yaşıyordu. Buraya yerleşen insanlar, birbirine bitişik, köy evlerinde olduğu gibi kapısı çatıda bulunan kerpiç evlerde oturuyorlardı." dedi.

Bugüne kadar içinde boğa başları ve çeşitli süs eşyaları bulunan evler kazdıklarını söyleyen Hodder, çalışmalarının 17. yılında höyüğün güneyinde ilk kez farklı bir ev yapısı tespit ettiklerini aktardı. İlk kez iki katlı evler bulduklarını vurgulayan Prof. Dr. Hodder, bulguların kendilerini bile şaşarttığını sözlerine ekledi. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri