Ertuğrul Gazi'nin annesi 'Hayme Ana' anıldı

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Türklerin tarihleri boyunca kadına hayatın her noktasında önemli roller biçtiğini ve kadını yücelttiğini belirterek, "Tarihimizde Türk kadını, erkeğiyle daima omuz omuza durmuş, kader birliği yapmı

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin ninesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi 'Hayme Ana', Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyünde anıldı. Bu yıl 728'incisi düzenlenen Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenliklerine, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Kütayha Valisi, Kütahya Belediye Başkanı çok sayıda daire amirleri ve çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlar katıldı. 

Bakan Kavaf, törende yaptığı konuşmada, toplumsal büyük başarılarda mutlaka kadının emeği olduğunu ifade etti. Kavaf, "Bugün burada toplanmamıza vesile olan Hayme Ana Türk kadınının en kutlularından birisidir. 600 yıl cihana adaletle hükmedecek Osmanlı'nın kurucusu Osman Bey'in babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi, Gündüz Alp'in eşi, Türklerin kutlu annesidir. Fedakar bir Türk anası olarak tarihe yön veren kadınlarımızdan olan Hayme Ana; kocası Gündüz Alp'in vefatından sonra dağılma noktasına gelen kayı boyunu Domaniç Çarşamba'ya, buralara kadar sağ salim getirerek Osmanlı Devleti'nin temelini atmıştır." diye konuştu.

Hayme Ana'nın, Türk kadınının bilgeliğini, zerafetini sembolize ettiğini, onun temsil ettiği kültür değerlerini ortak geçmişi, kuşaktan kuşağa aktaran medeniyeti geleceğe taşıdığını ifade etti. Toplumu kadınların kurduğunu, kadınların bakış açısının şekillendirdiğine işaret eden Bakan Kavaf, şöyle devam etti:

"Çünkü oğulları, kızları, evlatları yetiştirenler de annelerdir, bunun en güzel örneği Hayme Anadır. Başta Hayme Ana, Nene Hatun gibi büyük milletimize önemli hizmetlerde bulunmuş, kahraman olmuş, kahramanlar doğurmuş, bizi biz yapan değerlerimizi nesilden nesile bırakmış tüm analarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekür ediyorum.''

Şenlikte, Ertuğrul Gazi Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Nihat Kula, Selma Aliye Kava'fa plaket takdim etti. Kütahya Türk Ocakları Mehter Takımı ile halk oyunu ekiplerinin gösteri sunduğu şenlik, geçişle son buldu. Bakan Kavaf, yörük çadırlarını dolaştıktan sonra Domaniç'ten ayrıldı. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri