Çin'in Tahtakalesi'nde restoran açtı

Türkiye hakkındaki yanlış imajı değiştirmek için 'Çin'in Tahtakale'sinde' restoran açtı

Çinlilerin son yıllarda Türkiye ve Türk kültürü ilgisi giderek artıyor. Bunda şüphesiz Çin basınında çıkan Türkiye haberleri ile Çinlilerin Türkiye'ye yaptığı turistik ziyaretlerin büyük katkısı var. Son yıllarda Çin'de açılan Türk lokantaları da Çinlilerin Türkiye'yi ve Türk damak tadını tanıması adına önemli rol oynuyor.

Bunlardan biri de Çin'in Tahtakale'si olarak bilinen Yiwu şehrinde açılan Türk Bahçesi Restoran (Turkish Garden Restaurant). 5 seneden biri Çin'e ticaret için gelip giden ve sonrasında Zhejiang eyaletinin Yiwu şehrine yerleşen lokantanın sahibi Metin Hınıs, restoranı Çin'de Türkiye hakkındaki yanlış imajı değiştirmek ve bu anlamda Türkiye'nin gönüllü kültür elçisi olmak için açmış. 3 yıldır Yiwu'da yerleşik hayat süren ve asıl mesleği oyuncak tasarımı, üretimi ve ticareti olan Hınıs, lokantayı açma konusunda şunları söylüyor: "Biz Türkler, yabancı milletler tarafından özellikle Çinliler tarafından yanlış tanınıyoruz. Arap ve Uygur halklarıyla katıştırılıyoruz. Bu durumdan rahatsızlık duyduğum için uzun süredir ülkemin kültür elçisi olmayı bir vatandaşlık görevi olarak bildim. Bunu Yiwu'da en iyi şekilde yapmanın yolunun da ticari amaç taşımayan ve Türk yemek kültürünü tanıtan bir restoran açmakla buldum.'' 

Metin Hınıs, tanıtımı en iyi şekilde yapmak için de oldukça büyük bir alan seçmiş. Türk Bahçesi, kapalı 600 metrekare alana kurulmuş. Türk lokantasında yemek yemek için sırada bekleyenler oluyor. 

Dekorasyonunu Türk mimarın yaptığı ve duvarlarında 8 ilin resimlerinin asıldığı bu farklı restoran, Çinlilerin büyük ilgisini çekiyor. Özellikle Türkiye'den gelen 5 ustanın odunlu taş fırında yaptığı yemekler büyük beğeni toplamış. 40 kişilik ekiple restoranın çalıştığını anlatan Hınıs, personeline Türkçe ve İngilizce kurs vermeye davam ettiğini kaydediyor. Amaçlarının Türk kültürünü ve yemeklerini en iyi şekilde tanıtmak olduğunu vurgulayan Türk işadamı, 8 ay içinde Çin'in Şanghay, Guangzhou ve Hangzhou şehirlerinde de şubeler açacağını belirtiyor. Metin Hınıs, binlerce kilometre uzakta da olsa bir fincan Türk kahvesini 72 millete sunmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ediyor. 

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri