Artık herkes sinema filmi çekebilecek!

Bir grup sinema gönüllüsü, yeni kurdukları kısa adı GESED olan ‘Gezici Sinema Eğitim Derneği’ ile, Edirne’den Kars’a bütün yurdu dolaşarak, özellikle gençleri sinema ile tanıştıracak ve onlara sinemanın ince detaylarını anlatarak b

İstanbul’da bir grup sinemasever tarafından yeni kurulan ‘Gezici Sinema Eğitim Derneği’ GİSED, Türkiye’nin dört bir yanını dolaşarak sinemayı sadece AVM’lerin içinde bilen ve hatta Doğu bölgemizde hiç sinema görmeyen insanları sinemayla ve onun incelikleriyle tanıştıracak. 

YAZIN, ÇİZİN YÖNETİN… HER ŞEYİ KENDİNİZ YAPIN…

Dernek yakın bir zamanda, kendisine pilot bölge olarak belirlediği 10 doğu şehrinde, eğitimci kadrosu ve teknik ekipmanlarıyla paket sinema eğitimleri vermeye başlayacak. Sanata yatkın çocuklar, sinemanın ne olduğu ve nasıl yapıldığı üzerine yoğun bir eğitim programına alınıp, eğitimin son aşamasında da onlara ekipler hâlinde kısa filmler çektirilecek. Bu filmler senaryolarını kendilerinin yazdığı, çekimleri ve kurgularını yine kendilerinin yaptığı filmler olacak.

“GENÇLER KENDİ İÇ DÜNYALARINI SİNEMAYLA İFADE EDECEK”

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan GESED Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Doğan, bu süreçte oluşacak koleksiyonun değişik illerde ‘Anadolu Çocuklarından Kısa Filmler’ başlığı altında düzenlenecek toplu gösterilerle kamuoyuna sunulacağını söyledi. Doğan, “Biz Gezici Sinema Derneği olarak kendini ifade edemeyen ve sürekli başkaları tarafından tanımlanan ve toplumsal ilişkilerinde ‘ben buyum’ demekten ziyade ‘o budur’a indirgenen guruplarla sinema yoluyla irtibata geçmek istedik. Amacımız ‘siz durun biz yapalım’ demek değil. Ülkemizin doğusundan batısına, sinema ile teknik anlamda hiçbir teması olmamış, sürekli tanımlanmış bu insanlara sinemanın teknik imkânlarını sunarak ve onları teknik anlamda eğitime tabi tutarak, kendi iç dünyalarını sinema diliyle ifade etmelerini sağlamak olacak” dedi.

TAM DONANIMLA SİNEMA ARAÇLARI YOLA ÇIKIYOR

Özellikle doğu bölgemizde yaşayan insanları sinemayla uygulamalı olarak tanıştıracaklarının altını çizen Doğan, şöyle konuştu: “Ülkemizin doğusundan başlayarak Gezici Sinema Eğitim Derneği adıyla insanlarımızı sinemayla uygulamalı olarak tanıştıracağız. Gezici sinema eğitimi tanımlamasına uygun şekilde ekipmanlarla donattığımız aracımızla, Anadolu’nun köylerinde ve kasabalarında ulaştığımız insanlara sinemanın teknik boyutlarını anlatıp kendilerinin ürettiği senaryoları yine onlarla birlikte kısa filmler haline getirecek ve yine onların katılımıyla bu filmlerin montaj çalışmalarını yapacağız.”

A’DAN Z’YE UYGULAMALI SİNEMA EĞİTİMİ

Doğan, gittikleri yerlerde yöre halkına sinema gösterimi yapacaklarını da belirterek, “Atölye çalışmasına katılan 15–25 olarak belirlediğimiz yaş gruplarına öncelikle sinema tarihi ve ekolleri, sinema insan iletişimi, film yapım biçimleri, senaryo yazımı, casting/oyuncu seçimi, mekân seçimi çekim, kamera-ses-ışık kullanım, oyuncu yönetimi, ses ve müzik efektleri, film gösterim ve incelenmesi gibi konularda uygulamalı eğitim vereceğiz. Bu çalışmaya paralel olarak aynı zamanda yöre halkına sinema gösterimleri sunarak onlara da çalışmamızın tanıtımını ve katılımlarını sağlamayı amaçlıyoruz. Nihai amacımız kültürler arası oluşan olumsuz kanaatleri bir nebze olsun asgariye indirebilmek” şeklinde konuştu. Gezici Sinema Derneği’ne (0212) 251 52 54 numaralı telefondan ya da, Asmalımescit Mahallesi Nergiz Sokak Tünel İş hanı No: 6 Kat: 2 Beyoğlu adresinden ulaşabilirsiniz.

Üsame KARAKIŞ / VAKİT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri