Kültür Bakanı’nın övündüğü diziler cezalık

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın methettiği Arap ülkelerinde gösterimde olan Türk dizilerinin büyük bölümü RTÜK tarafından sakıncalı bulunan ve çeşitli cezalara çarptırılan diziler.

Bir Bulut Olsam, Aşk-ı Memnu, Küçük Kadınlar ve Bin Bir Gece gibi Kanal D’de yayınlanan ve hepsi ahlâk erozyonuna sebep olan bu dizilerin çoğu RTÜK’ten “Çarpık ilişkileri özendirerek aile kurumunu yıpratıp, onarılması güç tahribatlara yol açtığı” gibi gerekçelerle ceza veya uyarı aldı. Bakan Günay’ın bu gerçeğe rağmen bu dizileri övmesi şaşırtıcı bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yaptığı, “Dizi filmlere dudak büküyoruz ama Arap ülkelerinde bizi sıçratıyor, inanılmaz tanınmışlık sağladı” açıklama, akla ekranlarda ve özellikle Aydın Doğan’ın yayın organlarından gösterilen RTÜK’ten sabıkalı dizileri getirdi. Birçoğu RTÜK’ten ceza alan ve içinde ahlâksız görüntülerin yer aldığı ‘sabıkaları’ dizileri öven ve bunların Arap ülkelerinde izlendiğini ifade eden Günay’ın belli ki bu dizilerin içeriğinden ve aldığı cezalardan haberi yok. Kültür Bakanı Günay’ın ‘Türk dizisidir deyip dudak bükmeyin’ dediği Türk yapımı diziler, aile kavramını adeta ayaklar altına alıyor.

İşte Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın ‘övündüğü’ ve ‘bizi sıçratıyor’ dediği RTÜK’ten sabıkalı ve hepsi Kanal D’de yayınlanan diziler:

BİR BULUT OLSAM
RTÜK, ‘Bir Bulut Olsam’ adlı dizideki ‘ahlâksız’ bir sahne için, Aydın Doğan’ın yayın organı Kanal D'ye daha önce uyarı cezası vermişti. Diziye, Mustafa adlı karakterin, babasının sevgilisiyle olan ahlâksız ilişkinin açık açık gösterildiği sahnesinin, erken saatte yayınlanarak, ‘Çocuk ve gençlerin, zihinsel ve ahlâkî gelişimini zedelediği’ gerekçesiyle uyarı cezası verildi. Mardin'de çekilen ve Meral Okay'ın senaryosunu yazdığı, Melisa Sözen ile Engin Akyürek'in başrollerini paylaştığı dizide, bir belediye başkanı, ailesi ve kasabanın doktoru arasında gelişen olaylar konu ediliyor.

AŞK-I MEMNU
Yine Kanal D’de yayınlanan ve bir gencin, amcasının eşiyle yaşadığı ahlâksız ilişkinin özendirildiği Aşk-ı Memnu dizisi, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından değerlendirilerek, diziyi yayınlayan Kanal D’ye ceza verilmişti. Gazetemizin gündeme getirmesi üzerine, RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi, dizinin 18 Haziran gecesi yayınlanan bölümü hakkında “Çarpık ilişkileri özendirerek aile kurumunu yıpratıp, onarılması güç tahribatlara yol açtığı” gerekçesiyle işlem başlatmıştı. Daire, hazırladığı raporla Kanal D ve diziye ceza verilmesini teklif etmişti.

Bu konuda hazırlanan rapor, RTÜK üyelerince değerlendirilip karara bağlanmış ve Kanal D’ye uyarı cezası vermişti. Kanalın aynı görüntüleri tekrar yayınlaması üzerine RTÜK 300 bin TL ceza vermek üzere işlem başlatmıştı.

KÜÇÜK KADINLAR
Kanal D’nin ‘Küçük Kadınlar’ dizisi de, 17 yaşındaki bir kız çocuğunun hamile kalması meşrulaştırma yönünde yayın yapmıştı. RTÜK, yayın saati ile ilgili ilkelere uymadığı için kanala ‘uyarı’ cezası vermişti. Dizide ayrıca bir genç kızın eniştesi ile yaşadığı gayrimeşru ilişki de konu ediliyor.

BİN BİR GECE
Yine Kanal D’nin Bin Bir Gece adlı dizideki ahlâksız teklif de RTÜK’e takılmıştı. Üst Kurul, gelen şikâyetleri, göz önüne alarak diziye yapacağı yaptırım için olağan toplantısında bu konuyu gündeme getirmişti. Başrollerini Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Tardu Flordun ve Ceyda Düvenci’nin paylaştıkları Kanal D’de yayınlanan ‘Bin Bir Gece’ dizisiyle ilgili RTÜK’e çok sayıda şikâyet iletilmişti. Çocuğunun ameliyat parası için patronunun bir gecelik ilişki karşılığında 150 bin dolar teklifini kabul eden kadının konu edildiği dizinin ilerleyen bölümlerinde teklifin yinelenmesi, tepkilerin artmasına neden olmuştu. Diziden etkilenerek, bir öğrencinin arkadaşına benzer şekilde teklifte bulunduğu haberleri de basına yansımıştı.

HANIMIN ÇİFTLİĞİ
Adana’nın Karataş ilçesinde çekimleri yapılan ve Kanal D'de yayınlanan ‘Hanımın Çiftliği’ dizisine de bölgedeki yerel bir gazete ile internet sitesi tepki göstermişti. Şehirde haftalık olarak yayımlanan ‘Büyük Saat’ gazetesi “Hanımın Çiftliği'ne Adana'dan tepki” manşeti atarak, dizinin Adana’yı kesinlikle yansıtmadığını vurgulamıştı.

ÜSAME KARAKIŞ-VAKİT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri