Vatandaşlık no'su dolandırıcıların 'yolsuzluk anahtarı'

Vatandaşlık numarası hayatın her alanına girince dolandırıcıların 'yolsuzluk anahtarına' dönüştü.

Tedavi ve ilaç alımında her kapıyı açan TC kimlik numaraları kolay yoldan para kazanmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürüyor. 

Ankara Valiliği'nin Gülhane Askeri Tıp Akademisi, eczacı odaları, hastanelere ve kaymakamlıklara gönderdiği 'ilaç suiistimali' başlıklı yazı vatandaşlık numarasının dolandırıcıların işini kolaylaştırdığını gözler önüne serdi.

Hükümetin ilaca ayırdığı 14,6 milyar dolarlık bütçeye göz diken dolandırıcılar vatandaşlık numarasına sarıldı. Sağlık karnesinin kaldırılıp sigortalıların işini kolaylaştıran vatandaşlık numarası kolay elde edilebildiği için illegal yoldan para kazananlara yarıyor. İnternet üzerinden başkalarının kimlik numaralarını alan kişiler, sahte raporlar düzenleyip eczanelerden bol miktarda ilaç alıyor. Bu ilaçlar daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu'na fatura edilerek devletin kasasından milyonlarca lira çıkıyor.

TRABZONLU SAĞLAM KİŞİYE ZONGULDAK'TA 6 HASTALIKTAN İLAÇ RAPORU HAZIRLANDI

Son olarak Ankara Valiliği'nin 'acil' kodlu yazı, ilaç alanında vatandaşlık numaralarıyla yapılan yolsuzluklar zincirini ortaya çıkardı. İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelen bilgilerle hazırlanan yazıda Türkiye genelinde yapılan ilaç suiistimaline dikkat çekiliyor.

Valiliğin uyarı talimatında sigortalıların kimlik numaralarıyla hazırlanan ilaç raporlarından ne hastanelerin haberi var ne de vatandaşın. Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü'nün Ankara Valiliği'ne gönderdiği bilgilendirme notuna göre Trabzon'da ikamet eden Serkan Yazıcı adına Çaycuma Devlet Hastanesi'nde 6 hastalık sebebiyle sahte ilaç raporu düzenlendiği belirlendi. Halk arasında sara hastası olarak bilinen epilepsi, narkolepsi ve febrilkonvülziyonlar tanılı bir adet ilaç raporunun Yazıcı adına hazırlandığı kaydedildi.

Yine aynı kişinin 11 haneli vatandaşlık numarasıyla aynı gün anksiyete bozukluğu, yeme bozukluğu ve depresyon tanılı ilaç raporu çıkarıldığı tespit edildi.

Çaycuma Devlet Hastanesi'ne dönük incelemelerde hastane kayıtlarında bu raporun bulunmadığı ortaya çıkarıldı.

Alınan bilgiye göre bu rapor doktorların imzaları kullanılarak bir şebeke tarafından hazırlandı.

Yine Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Murat Çortuk adına düzenlenen ilaç raporunun hastadan ve hastaneden habersiz hazırlandığı ortaya çıktı.

Hastane Başhekimliği kayıtlarında bu raporun bulunmadığı belirlendi.

Trabzon'da ise 'bu kadar da olmaz' dedirten bir ilaç suistimali yaşandı. Şikâyet üzerine harekete geçen Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü'nün incelemelerinde Ziya Köse, Orhan Yıldız ve Zülfiye Kaya isimli vatandaşlar adına sahte raporlar düzenlendi.

Bu kişiler adına aylarca ilaç alındığını tespit eden yetkililer, üç isimle yüz yüze görüşüp söz konusu raporları sordu.

Ancak Fatih Devlet Hastanesi'nde düzenlenen raporlardan Köse, Yıldız ve Kaya'nın haberleri olmadığı ortaya çıktı. Başhekimliğe yönelik soruşturmada da üç kişi adına düzenlenen ilaç raporlarının kayıtlarının bulunmadığı tespit edildi.

Yetkililer, her türlü ihtimale karşı hastane personeline yönelik takibi sürdürüyor.

HAYALİ HASTALIKLA KANSER İLACI ALAN KİŞİ 4 İLDE ARANIYOR

Rize Sağlık Müdürlüğü'nün H.İ.U isimli şahısla ilgili ihbarı 4 ili alarma geçirdi. Söz konusu kişinin kullandığı uyuşturucu ilaçlarla ilgili yapılan çevre iller ve hastanelerdeki incelemelerde H.İ.U'nun kemoterapi tedavisi görmediği belirlendi.

İstanbul ve Antalya İl Sağlık müdürlükleri de aynı şahsın ilaç suistimali yaptığını sağlık kurum ve kuruluşlarına gönderdi.

Bu kişiye uyuşturucu ilaç yazılmaması talimatı verildi.

Yetkililer, benzer usulsüzlüklere karşı vatandaşların kimlik numaralarına sahip çıkmasını istedi.

Ayrıca internet üzerinden vatandaşlık numarasına ulaşılmasına bir engel koyulması talebinde bulunuldu.
(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri