Kanalizasyon kazısında İlhanlı altını çıktı

Kanalizasyon kazısında bulunan altınlar, İlhanlılar dönemine ait

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Sürekli köyünde kanalizasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkan altınların 1307 ile 1316 yıllarında hüküm sürmüş İlhanlılar dönemine ait olduğu ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre, Kızıltepe ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki 120 haneli Sürekli köyünde gerçekleştirilen kanalizasyon çalışması sırasında bir küpte 57 altın sikke bulundu.

Kazı yapılan bölge güvenlik nedeniyle tel örgülerle çevrildi. Jandarma ekipleri de sikkeleri alan köylülerin peşine düştü.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, ortaya çıkan tarihi sikkelerin İlhanlılar dönemine ait 700 yıllık tarihi geçmişi olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Müze olarak yaptığımız incelemelerde sikkelerin üzerinde 'Ebu Sait Bahadırhan' yazdığını tespit ettik. Ayrıca kazıda, 4 yüzük, 29 adet kolyeye ait altın parça, 1 çift altın küpe, 2 bronz kolye ucu, 2 bronz boncuk, 2 bronz muskalık, 2 bronz boncuğu ve 3 adet pişmiş topraktan kap parçası ortaya çıktı. Küpten çıkan altın ve takıları müzede muhafaza altına aldık." dedi.

Sürekli köyündeki belgeleme çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Özdemir, "Kazı çalışması sırasında köylüler bir kısım altını almış olabilir. Jandarma bu altınları geri almak için çalışmalarını sürdürüyor. Ama büyük bir kısmı elimize geçti. Köylülerin elinde bulunan tarihi sikkeleri zaten müzemiz satın almakta. Jandarma ekipleri bölgede dün geceden beri nöbet tutuyor. Mardin Müze Müdürlüğü'nden gelen ekip kazı çalışmalarını sürdürüyor." şeklinde konuştu
(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri