Çocuğunuzun başarısı için bunu söyleyin

Milli Prodüktivite Merkezinin (MPM) TÜBİTAK desteğiyle yaptığı araştırmaya göre, öğrenci başarısındaki en önemli motivasyon kaynağı anne-baba takdiri. Ebeveynlerin "bu işi başarabilirsin" mesajını vermesi öğrenci başarısını olumlu yönde etkiliyor.

Soyut kavramları somutlaştırma yeteneklerinin geliştiği 5. sınıf ve sonrası eğitim düzeyindeki öğrenciler üzerinde yapılan "İlköğretim Okullarında Zaman Yönetimi" projesinin sonuçlarına göre, zaman yönetiminin en önemli adımlarından biri, her işin başı olan planlama. Bu konudaki öneriler ise şöyle: 

 

"Plan günlük yapılmalı, anne veya babayla birlikte bir gün öncesinden hazırlanmalı ve mutlaka bir plan defterine kaydedilmeli. Öğrencinin performansının en yüksek olduğu saatler belirlenmeli, öğrenci evde ders tekrarını ihmal etmemeli. Öğrenci aynı mola süresi içerisinde iki farklı etkinliği yapmamalı. Öğrenci 2 saat ders çalıştıktan sonra verdiği molada oyun oynamalı, televizyon izlemeli ya da bir başka etkinlik yapmalı."

5. sınıf ve sonrası öğrencilerin birçok sorumluluğu alması gerektiğine dikkat çekilen araştırmada, hazırlanan plan defterinin altına "gerçekleştirdiğim sorumluluk" adında bir bölüm açılarak o gün içerisinde çocuğun yerine getirdiği sorumlulukların mutlaka yazılması gerektiği vurgulanıyor.

ANNE-BABA İLGİSİ

Öğrenci başarısındaki en önemli motivasyon kaynağının, "anne-baba takdiri" olarak ortaya çıktığı araştırmaya göre, ebeveynlerin "bu işi başarabilirsin" mesajını vermesi gerekiyor. "Öğretmen ve arkadaş takdiri" ise, diğer motivasyon kaynakları olarak sıralanıyor.

 

Öğrencinin mutlaka dinlemeyi öğrenmesi gerektiğine işaret edilen araştırmaya göre, bu konudaki en önemli aktör yine anne ve baba. Evde dinleme alışkanlığı kazanmayan çocuk okulda da öğretmenini ve arkadaşlarını dinlemiyor. İletişim sorunu yaşayan öğrenci kendisinden ne istendiğini bilmiyor, bu da başarısızlıktan antisosyalliğe kadar birçok sıkıntıyı beraberinde getiriyor.

YASAK VE BASKI 

Araştırma, öğrenci başarısının önündeki en önemli iki engelin "yasak" ve "baskı" olduğunu da ortaya koydu. Buna göre, devamlı baskı gören öğrenci sınav başarısının değil, kendi benliğinin değerlendirildiğini düşünüyor.

 

Araştırmada, çalışma ortamına ilişkin tuzaklardan kurtulmanın yolları da, "Çalışma odasının zihinsel yorgunluğa sebep olan poster ve müzikten arındırılması; masanın pencereye uzak ve düzenli olması; ısı, ışık ve sesin normal seviyelerde bulunması, öğrencinin kendisine ait bir çalışma odası veya çalışma masasının mutlaka olması" şeklinde sıralanıyor.

Ertelemenin yığılmaya, yığılmanın başarısızlığa neden olduğu belirtilen araştırmada, günübirlik ders tekrarının önemi vurgulanıyor.
AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri