Kale kapısının restorasyonu için girişimler başladı

Beyşehir'in en eski yerleşim birimi olan İçerişehir Mahallesi içerisinde yar alan Eşrefoğlu Seyfeddin Süleyman Bey tarafından yaptırıldığı bilinen tarihi kale kapısı aslına uygun bir şekilde restore edilecek.

Tarihin tüm ayrıntılarını gün yüzüne çıkararak ülke ve bölge turizmine katkı sağlamayı hedef edindiklerini belirten Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, kale kapısının aslına uygun bir biçimde restore edilerek turizme kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat ettiklerini söyledi. 

Hazırladıkları dosya ile bakanlığa bizzat dosyayı elden teslim ettiklerini ifade eden Başkan Taşcı, "Kale kapısının aslına uygun bir biçimde restore edilmesini arzu ediyoruz. Kalenin şu an ayakta kalan kapı kısmının yıkılmadan onarılması gerekiyor. Burada köklü bir tarih yatıyor. Biz bu tarihin bu şekilde bakımsız olmasından son derece rahatsızız. Biz yalnızca kale kapısının restore edilmesi ile çalışmanın tamamlanmasını istemiyoruz. Kapı restore edilirken bu bölgede kazı çalışması yapılarak olası kalenin surları ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bu bölgede yer alan yer altı dehlizleri de tam anlamıyla ortaya çıkarılak ziyaretçilere açılabilir. Biz bakanlığımıza vermiş olduğumuz dosyada bu görüşlere de yer verdik." dedi.

Tarihi kale kapısının restorasyonu için geçtiğimiz günlerde Konya'da toplanan Tarihi Kentler Birliği toplantısındada konuyu gündeme taşıdıklarını belirten Başkan Taşcı, şöyle devam etti: "Birliğimiz aracılığı ile Selçuk Üniversitesi'nden öğretim görevlileri ile irtibata geçtik. Bilim adamlarımızdan teknik anlamda da bu bölgede yapılacak restorasyon için destek istedik. Konunun uzmanları olan heyet önümüzdeki günlerde Beyşehir'e gelerek bölgede inceleme yapacaklar. Yapılan incelemenin ardından bilim adamlarımız tarafından proje hazırlanacak. Proje hazırlandıktan sonra çalışmaların başlayacağını ümit ediyoruz."

Kale kapısının restore edilmesi ile İçerişehir Bölgesi'nin çehresinin tamamen değişeceğine vurgu yapan Başkan Taşcı, bu bölgedeki diğer beylikler döneminden kalan eserlerin bir bölümünün restore edildiğini, diğerlerinin de sırayla restorasyon çalışmasından geçeceğini kaydetti. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri