Halit Refiğ hayatını kaybetti

Yönetmen Halit Refiğ (75), tedavi gördüğü hastanede sabah saatlerinde vefat etti.

Safra kanalında tümör teşhisiyle uzun süredir Memorial Hastanesi'nde tedavi gören ünlü yönetmen Halit Refiğ 75 yaşında hayatını kaybetti. Refiğ'in bu sabah 08.20'de hayata gözlerini yumduğu öğrenildi. 

Memorial Hastanesi'nde 28 Ağustos 2009 tarihinden beri tedavi gören Refiğ, dün gece itibariyle fenalaşarak yoğun bakıma kaldırıldı. Yoğun bakımda yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Refiğ'in sabah 08.20 sıralarında hayata gözlerini yumdu. Refiğ'in cenazesinin bu akşama kadar hastanede kalacağı ve ailenin taziyeleri burada kabul edeceği öğrenildi.

1934 yılında İzmir'de doğan Halit Refiğ Robert Koleji'nde okudu. 1956 yılında dergi ve sinema yazılarına başlayan Refiğ ilk filmi "Yasak Aşk"'ı 1960'da yönetti. 1976-1977 yıllarında ABD'değn Wisconsin Üniversitesi, 1984 yılında ise Ohio Denison Üniversitesi'nde akademik çalışmalara katıldı. Refiğ Şfak Bekçileri, Gurbet Kuşları, Bir Türk'e gönül verdim, Aşk-ı Memnu, Yorgun Savçı gibi çok sayıda ünlü filme imza atmıştı.

Halit Refiğ'in yakını Ataklı: Bu haberi bekliyorduk  

Safra kesesindeki tümör nedeniyle tedavi gördüğü hastanede sabah saatlerinde vefat eden yönetmen Halit Refiğ'in (75) yakını gazeteci Can Ataklı, kötü haberi beklediklerini söyledi. 

Halit Refiğ'in ağırlaştığı haberini alır almaz hastaneye geldiği öğrenilen gazeteci Can Ataklı, gazetecilerin sorusu üzerine kısa bir açıklama yaptı.

Can Ataklı, hastaneye girişi sırasında yaptığı kısa açıklamada şunları söyledi: "Birkaç aydır tedavi görüyordu. Son 10 gündür durumu ağırlaştı. Bu haberi bekliyorduk. Saat 4'te aradılar. Durumunun iyice ağırlaştığını söylediler. 7:30 sularında hayatını kaybettiğini öğrendik. Başımız sağolsun."

Bakan Ertuğrul Günay: Milletimize ve sinema dünyasına başsağlığı diliyorum

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yönetmen Halit Refiğ'in yaşamını yitirdiği Memorial Hastanesi'ne gelerek yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu. Günay, hastane çıkışında yaptığı açıklamada, Türk milletine ve sinema dünyasına başsağlığı diledi. 

Bakan Ertuğrul Günay, safra kesesi tümoru nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren yönetmen Halit Refiğ'in yakınlarına taziyelerini iletmek üzere Memorial Hastanesi'ne geldi. Buradaki ziyaretinin ardından hastaneden ayrılan Günay, çıkışta kısa bir açıklama yaparak, "Tüm milletimize ve sinema dünyasına başsağlığı diliyorum." dedi.

Ertuğrul Günay, Refiğ için; "Sinemamızın büyük yönetmenlerinden birisiydi. unutulmaz filmlere imza attı. Tarih bilinci olan, geçmişle bugün arasında sağlıklı bağlar kurmaya çalışan bir düşünce insanıydı." dedi.

Halit Refiğ'in, ulusal sinema üzerinde kafa yormuş bir yazar olduğunu da vurgulayan Bakan Günay, "Ulusal sinema konusundaki kavgası 60'lı yıllara kadar dayanmaktadır." şeklinde konuştu. Ünlü yönetmen Refiğ'in, Yücel Çakmaklı ile aynı düşünceleri paylaştığını belirten Ertuğrul Günay, "Dostum olan bir insandı. Sapanca'da onun adına düzenlenen bir törene katılmıştım. İyi ki de katılmışım." diye konuştu.

Halit Refiğ, salı günü defnedilecek

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Halit Refiğ'in yakınlarına başsağlığı diledikten sonra hastaneden ayrıldı. Günay, cenazenin muhtemelen salı günü kaldırılacağını söyledi.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Halit Refiğ'in yakınlarına başsağlığı dilemek üzere geldiği Memorial Hastanesi'nde yarım saat kaldıktan sonra hastaneden ayrıldı. Günay, çıkışta "Tüm milletimize ve sinema dünyasına başsağlığı diliyorum." dedi.

Günay, cenazenin ne zaman defnedileceği şeklindeki soru üzerine "Sanıyorum salı günü defnedilecek. Antalya ve Kıbrıs'tan gelecek dostlar var. Bu nedenle salı günü beklenecek" dedi.

Günay'ı, hastane kapısından Halit Refiğ'in yakını olan gazeteci Can Ataklı uğurladı.

Ünlü yönetmen Halit Refiğ'in ölümü tiyatro ve sinema sanatçılarını üzdü  

Ünlü yönetmen Halit Refiğ'in hayatını kaybetmesi, tiyatro ve sinema sanatçılarını da üzdü. Tiyatro ve sinema sanatçısı Baykal Kent, Halit Refiğ'in gözlerini yaşama yummasından derin üzüntü içinde olduğunu belirtti. 

Halit Refiğ'in vefatıyla, Türk sinemasının 'büyük bilge adamı'nı kaybettiğini belirten Kent, kendini her alanda yetiştirmiş entellektüel bilgelerin ülkede kolay kolay yetişmediğini ifade etti. Usta yönetmenle bir çok kez farklı film projesinde bir araya gelerek sohbet etme bahtiyarlığına erdiğini dile getiren Kent, Refiğ'in 50 yıl önce Atıf Yılmaz'ın asistanı olarak başladığı yönetmenlik hayatının beşinci yılında Gurbet Kuşları filmiyle 1964'te Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Yönetmen Ödülü' aldığını söyledi.

Kent, "Halit Refiğ gibi dost canlısı bir ustayı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Kendisine Allah'tan rahmet dilerken, eşi Gülper Refiğ'e başsağlığı diliyorum. Türk sinemasının başı sağ olsun." dedi.

Halit Refiğ, Adnan Saygun'un yakınına defnedilecek  

Safra kanalında tümör teşhisiyle 28 Ağustos tarihinden beri tedavi gördüğü Memorial Hastanesi'nde sabah saatlerinde vefat eden yönetmen Halit Refiğ'in (75) Zincirlikuyu Mezarlığı'nda, ünlü besteci Adnan Saygun'un yakınlarındaki bir parsele defnedileceği açıklandı. 

Sabah saatlerinde vefat eden Halit Refiğ'in ölümüyle ilgili olarak doktoru Prof. Dr. Koray Acar, eşi Gülfer Refiğ ve yakını Can Ataklı basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, cenazenin hangi gün, nerede defnedileceğine ilişkin ailenin aldığı kararlar açıklandı. Refiğ, salı günü Teşvikiye Camii'nde öğlen namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Toplantıda, ailenin almış olduğu kararı Can Ataklı açıkladı. Gülfer Reriğ ise kısa bir konuşma yaparak, "Çok fazla konuşmak istemiyorum. Halit Refiğ'in eserleri ortada. Bu hastaneye şükran borçluyum. Hemşireler ve doktorlar, haliti rahat ettirmek için her şeyi yaptılar. Türkiye'de böyle bir yeri görmek çok mutluluk verici." dedi.

Toplantıda cenazenin salı günü düzenlenecek programlar ve cenaze törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na verileceği açıklandı. İlk etapta cenaze namazının Zincirlukuyu'da olması planlanırken, daha sonra sıkışıklık olabileceği düşüncesiyle planda değişiklik yapılacağı ve cenaze namazının Teşvikiye Camii'nde kılınacağı açıklandı.

Halit Refiğ'in Adnan Saygun'u çok sevdiğini belirten Can Ataklı, Adnan Saygun'a yakın bir yere defni için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan ricada bulunduklarını, Günay'ın da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile görüşerek Saygun'un mezarına yakın bir parsel bulunduğunu aktardı. Ataklı, cenazenin defni sonrası aynı günün akşamı Dolmabahçe Camii'nde mevlit okutulacağını belirtti.

Refiğ'in tedavisini yürüten ve Memorial Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkan Yardımcısı olan Prof Dr. Koray Acar, Refiğ'in son günlerine kadar zihinsel aktivitelerinin yerinde olduğunu açıkladı. Refiğ'in hastalığının tam olarak ne olduğunun sorulması üzerina Acar, "Safra yolları tümörüydü. Daha önce bir ameliyat geçirmişti. Ama kontrolden çıkmıştı. Başka bölgelere de yayılmıştı. Bu ileri hastalık nedeniyle kaybettik." açıklamasını yaptı.

Öte yandan, Halit Refiğ için, Mimar Sinan Üniversitesi'nde Salı günü saat 11:00'de Halit Refiğ'i Anma toplantısı düzenleneceği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Gül, Yönetmen Halit Refiğ'in vefatı dolayısıyla mesaj yayınladı

Cumhurbaşkanı Gül, "Unutulmaz filmleriyle yurtiçinde ve yurtdışında birçok ödül kazanan Halit Refiğ, başarılı çalışmaları, düşünceleri ve makaleleriyle sinemaya gönül verenlere yol göstermeye devam edecektir." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yönetmen Halit Refiğ'in vefatı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Gül, mesajında, Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden usta yönetmen Halit Refiğ'in vefatından derin üzüntü duyduğunu belirterek, "Ulusal sinema akımının öncülerinden olan ve oluşturduğu etkili anlatım diliyle Türk sinemasının geniş kitlelere ulaşmasına değerli katkılarda bulunan Halit Refiğ, milletimizin gönlünde özel bir yer edinmiştir." ifadesine yer verdi.

Refiğ'in, Türk sinemasının halktan kopmadan, kendi kimliği ve gerçeğiyle, özgün yerini oluşturması konusunda önemli düşünceler ortaya koyduğunu kaydeden Gül, mesajında şu görüşlere yer verdi:

"Unutulmaz filmleriyle yurtiçinde ve yurtdışında birçok ödül kazanan Halit Refiğ, başarılı çalışmaları, düşünceleri ve makaleleriyle sinemaya gönül verenlere yol göstermeye devam edecektir. Ülkemiz için büyük bir kayıp olan Halit Refiğ, her zaman sevgi ve saygıyla hatırlanacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine, sanat dünyamıza ve sevenlerine başsağlığı diliyorum."

CHP Genel Başkanı Baykal, Refiğ'in eşini arayarak başsağlığı diledi  

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yaşamını yitiren yönetmen Halit Refiğ'in ailesi ile sanat ve film dünyasına başsağlığı diledi ve üzüntülerini iletti. 

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul'da özel bir hastanede tedavi görürken ziyaret ettiği ve imzalı kitabını aldığı Halit Refiğ'in ölüm haberi üzerine; Refiğ'in eşini aradı. Baykal, Türkiye'nin çok büyük bir değerini kaybettiğini belirterek, üzüntülerini belirtti. Baykal, sanat ve film dünyası ile Türkiye'ye başsağlığı diledi.

HALİD REFİĞ KİMDİR?

Halit Refiğ (d. 5 Mart 1934- 11 Ekim 2009) Türk sinema yönetmeni.

1934’te İzmir’de dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesinde tamamladı. Robert Kolej Mühendislik Bölümü'nde okudu. Okul bittikten sonra askerliğini yedek subay olarak Kore'de yaptı. Bu sırada amatörce 8mm filmler çekti.

1956'da, Nijat Özön ile birlikte yayınladıkları "Sinema", "Kim" isimli dergilerde, "Yeni Sabah" ve "Akşam" gazetelerinde sinema eleştirileri yazdı. Atıf Yılmaz’ın "Yaşamak Hakkımdır" isimli filmin asistanlığını yaparak sinema alanındaki ilk çalışmasını gerçekleştirdi.

1960’ta ilk film olan “Yasak Aşk”ı çekti. 1963’te Şehirdeki Yabancı, 1964’te Gurbet Kuşları, Haremde Dört Kadın, Bir Türk'e Gönül Verdim filmlerini çekti ve bu filmlerle Moskova, Yeni Delhi ve Sorrento Film Festivallerinde çeşitli ödüller kazandı. 1964 yılında Gurbet Kuşları ile Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Yönetmen Ödülünü aldı.

70’li yıllarda Türk sinemasının bunalıma girmesiyle Televizyon filmlerine yöneldi. 1974'de Türkiye'de ilk defa İDGSA Film Arşivi tarafından başlatılan eğitim çalışmalarına katıldı ve Sinema Kursları'nda öğretmen olarak görev aldı. 1975'den itibaren İDGSA Sinema-TV Enstitüsü'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı.

1975’te TRT Kurumu adına eserin özüne sadık kalarak çektiği "Aşk-ı Memnu" ile TV dizilerine öncü oldu ve dikkatleri üzerine çekti. TRT'de danışman kurulunda görev aldı. TRT Kurumu adına 1981 yılında gerçekleştirdiği Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarladığı "Yorgun Savaşçı" adlı filmin yakıldığı ilan edildi. Bu film, 1993'te televizyonlarda gösterildi.

1976 ‘da ABD'de Wisconsin Üniversitesi'nde, 1984 yılında Ohio Denison Üniversitesi'nde eğitim çalışmalarına katıldı. Öğrencileri ile birlikte "The Intercessors", "In the Wilderness" adlı filmleri gerçekleştirdi. Olgunluk döneminde daha çok düşünsel yanı ağır basan ürünler verdi. "Teyzem", "Hanım", Karılar Koğuşu, "İki Yabancı", "Köpekler Adası" gibi filmleriyle yurt içinde ve dışında birçok ödül kazandı. Yurt dışındaki festivallerde filmleri için özel bölümler ayrıldı, çeşitli konferans, seminer v.b. toplantılara konuşmacı olarak katıldı. Yaşamı ve filmleri üzerine detaylı söyleşilerin yer aldığı "Düşlerden Düşüncelere adlı bir kitap vardır (İbrahim Türk, Kabalcı yayınları, 2001).

11 Ekim 2009 günü 75 yaşında İstanbul'da vefat etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri