Oğuzlar cevizine festivalli tanıtım

Çorum'da önemli bir ceviz üretim merkezi olan Oğuzlar ilçesinde, tanıtım için her yıl hasat mevsiminde festival düzenleniyor. Üç gün süren festival bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.

Türkiye ceviz üretiminin yüzde 5'ini karşılayan Oğuzlar'da bu yıl 10.'su düzenlenen Geleneksel Kültür Sanat Etkinlikleri ve Ceviz Festivali coşkuyla kutlandı. Festival, Prof. Dr. Yaşar Akça tarafından verilen 'Marka kent Oğuzlar için cevizin marka yolculuğu' konferansı ile başladı.

Hacivat-Karagöz gösterisinin sahnelendiği ikinci günde ise festivalin resmi açılışı gerçekleştirildi. 100. Yıl Atatürk Parkı'ndaki açılışta saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından festival ateşi yakıldı. Daha sonra Azerbaycan Kafkas Halk Dansları Topluluğu, Çorum Belediyesi Mehteran Takımı, protokol ve öğrencilerin de yer aldığı yürüyüş korteji, ilçe merkezinden geçerek Cumhuriyet Meydanı'na geldi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki festival kutlama törenine Çorum Valisi Mustafa Toprak, AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, İlçe Kaymakamı Ömer Cimşit, Belediye Başkanı Ali Uyanık, ceviz üreticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Oğuzlar Belediye Başkanı Ali Uyanık, yaptığı açılış konuşmasında, yıllık ortalama bin ton ceviz ürettiklerini ve bu rakamı ikiye katlayacaklarını söyledi. Bu yıl rekolte ve kalitenin iyi olduğunu anlatan Başkan Uyanık, fiyat başta olmak üzere bazı sorunların çözülmesini beklediklerini dile getirdi. Festival için ilk defa Türkiye dışından bir ekip davet ettiklerini ve gelecek yıllarda yabancı ekip sayısını artırmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından Çorum Belediyesi Mehteran Takımı verdiği konser ile festival alanını coşturdu. Azerbaycan Kafkas Halk Dansları Topluluğu ise sergiledikleri halk oyunları ile büyük beğeni topladı. Oğuzlar Anadolu Öğretmen Lisesi gençlerinin kolbastı şovu sunduğu programda festival koşusunda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Geleneksel Kültür Sanat Etkinlikleri ve Ceviz Festivali kapsamında en iyi ceviz seçildi. Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği ile Oğuzlar Belediyesi'nin düzenlediği yarışmada en iyi ürünler seçildi ve üreticilerine ödülleri verildi. Yarışmalar kapsamında ayrıca, en güzel cevizli tatlılar, börek, resim, kompozisyon ve şiirler seçildi. Dereceye girenlere ödülleri protokol tarafından verildi.

OĞUZLAR CEVİZİ MECLİS'TE SERGİLENECEK

Festivale katılan AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, Oğuzlar cevizinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde sergileneceğini söyledi. Meclis'te yer alan müzede her ilin ürünlerinin yer aldığını ifade eden Bağcı, "Burada Çorum için ayrılan bölümde Oğuzlar cevizini de sergilemek güzel olur. Eğer Oğuzlar Belediyesi sergilenmek için bize materyal ulaştırırsa gereğini yaparız. Daha önce Osmancık'tan pirinç için benzer bir sergilik malzeme istemiştik ama bize dönen olmadı." dedi.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri