Niğde'de Ahmed Kuddûsi Hazretleri anıldı

Niğde'nin Bor Belediyesi tarafından Ahmed Kuddûsi Hazretleri'ni anma programı düzenlendi. Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Borlu Ahmed Kuddusi Hazretlerinin Bor için önemli olduğuna dikkat çekerek, "Bor şehrini nur şehri yapan ilim, fikir ve gönül i

Bor Belediyesi'nin Ahmed Kuddûsi Hazretleri'ni anmak amacıyla, TOKİ Anadolu Öğretmen Lisesi Kapalı Spor Salonu'nda düzenlediği programda tasavvuf müziği konseri verildi. Niğde ve Bor protokolü ile Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen Kuddusi Hazretlerinin sevenleri büyük ilgi gösterdi.

Açılık konuşmasını yapan Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Borlu Ahmed Kuddusi Hazretlerinin Bor için önemli olduğuna işaret ederek, manevi önderlerin önemine dikkat çekti. Başkan Erat, Kuddusi Hazretlerinin Bor'u manevi olarak koruma altına aldığını ifade etti. Erat, şöyle dedi:

"Kabir ziyaretlerinde ana babamızdan önce onun huzuruna koşar dualar ederiz, çocuklarımıza, torunlarımıza Kuddusi ismini vererek ona adaş olmasını isteriz. Nerelisin diye sorduklarında Kuddusi Hazretlerinin memleketinden mi ? Denilince evet der ve keyifleniriz. İlçemizde Kuddusi Hazretlerinin adını taşıyan bir mahalle, bir yaşlı huzurevi, bir cami ve bir vakıf bulunmaktadır. Çocukluğumuzdan bugüne kadar değerli büyüğümüzün menkıbelerini dinler, dinimizi onunla sever, muhabbet alır feyizleniriz. Manevi büyüğümüzün koruması altındaki ilçeme belediye başkanı olmayı bana nasip eden Rabbime şükreder, halkıma şükranlarımı sunarım."

BOR'DA YAŞAMIŞ MÜBAREK BİR ZAT
Ahmet Kuddusi'nin yaşayan torunu olan Ali Eren de Kuddusi hazretlerinin yaşamı ve eserleri hakkında bir konuşma yaptı.

Ahmed Kuddûsî Hazretlerinin, özellikle Borlular için ayrı bir yere sahip olduğundan bahseden Ali Eren, O'nun 1769 yılında Niğde'nin Bor ilçesinde doğduğunu söyledi. Asıl adının Ahmet b. İbrahim olduğunu belirten Ali Eren, "Ahmed Kuddûsî Hazretleri daha çok 'Mer'aşî-zade' ve 'Kuddûsî' olarak bilinir.

Kuddûsî lakabı ona bizzat Allah tarafından verilmiştir. Öyle ki o anasının karnında iken Allah'ın 'Kuddus' ismini zikreder ve annesi de bunu duyar. Küçük yaşlardan itibaren medreseye devam eden Kuddûsî Hazretleri, babasının vefatından sonra uzun yolculuklara çıkmıştır. Kayseri, Erzincan, Şam, Mısır, Mekke ve Medine'de uzun yıllar kalmış; sonra Bor'a dönmüş ve geri kalan hayatını Bor'da geçirmiş ve burada vefat etmiştir" dedi.

KUDDûSî DİVANI
Yanık ilahileri ve şiir şeklindeki nasihatleri hâlen okunmakta olan Ahmed Kuddûsî Hazretlerinin eserlerini topladığı 'Kuddûsî Divanı'nın çok önemli olduğunu vurgulayan Ali Eren, "Bugün herkesin en az bir kere dinlediği 'Cürmüm ile geldim sana' şiiri ilahi tarzında hâlen söylenmekte ve dinlenilmektedir" şeklinde konuştu. 

Konuşmalardan sonra Ahmed Şahin, Mehmet Kemiksiz ve Hâfızlar Musiki Topluluğu, Kuddûsî Hazretlerinin Divanından oluşan eserleri muhteşem seslendirdiler. Seslendirilen eserlere semazen ekibinin katılımı da Anma Törenine ayrı bir güzellik kattı.

ÇEVRE İLLERDEN KATILIM
Niğdelilerin büyük ilgi gösterdiği programa çevre illerden de katılım büyük oldu. Ankara, İstanbul, Kayseri, Adana ve Diyarbakır'dan Kuddusi Hazretlerini sevenleri salonu doldurdu. 

Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı bu yılki 'Kuddusi Hazretleri'ni Anma Programı'nın her yıl gelenekselleştirileceği belirtildi.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri