Mevlana Helsinki'de

Mevlana ve Anadolu Kültür Haftası etkinlikleri, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de gerçekleştirildi.

Finlandia Diyalog Derneği ve Caisa Kültür Merkezi'nin organizasyonuyla geçtiğimiz hafta boyunca süren etkinlikler, "Rumi ve Sufi" başlıklı belgeselle başladı. Ardından Anadolu kültürünü yansıtan vazo, fincan, cezve gibi süs eşyalarıyla birlikte, semazen kıyafetleri ve el işleri çalışmaları, sanatseverlere sunuldu. Ebru ve hat sanatı uzmanı Mehmet Refii Kileci tarafından yapılan atölye çalışmalarında ebru ve hat sanatının nasıl icra edildiği, ney müziği eşliğinde gösterildi. 

Programa Türkiye Kültürlerarası Diyalog Platformu Genel Sekreteri Cemal Uşşak da katıldı. Uşşak "Tarihsel Rumi'den Çağdaş Rumilere" adlı bir seminer verdi. Seminerin ardından da Klasik Türk Müziği sanatçısı Ahmet Gürsel Tiriskan, bir ney resitali sundu.

Etkinliklerin hafta sonu bölümüne de ilgi yoğundu. Ankara Üniversitesi Tarih ve Felsefe Bölümü öğretim üyesi İbrahim Özdemir tarafından "Mevlana Perspektifinden Ekoloji Anlayışı ve Etik" ve "Evrenin Derin Anlamı" adlı sunumlar yapıldı. Özdemir, Mevlana'nın aşk kavramını, evrensel insanlık ve dünya anlayışının merkezine oturttuğunu vurguladı.

Etkinliklerin son ayağını ise yine Türkiye'den gelen MEVADER Mevlevi Sema Grubu tarafından sahnelenen, sufi müziği dinletisi ve sema gösterisi oluşturdu.

Programı hazırlayan Finlandiya Diyalog Derneği Başkanı Hasan Babuna ise "Özellikle Finli sanatseverlerin katılımı mutluluk verici." dedi. Çok sayıda olumlu geri bildirim aldığını belirten Babuna, Finlilerin Türkiye'yi bu ve benzeri etkinliklerle daha yakından tanıyacağını aktardı.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri