Gül örnek oldu, trafik kazaları yüzde 15 azaldı  

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün trafikte toplumsal duyarlılığın artırılmasına yönelik verdiği mesajlar sonuç verdi. "Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri"nin bir yıllık uygulamasına göre 2008 yılında 2007 yılına göre ölümlü

Proje kapsamında hazırlanan spot filmle destek mesajı veren Cumhurbaşkanı Gül, yol kullanıcılarının trafik güvenliği konusunda bilinçlenmelerinin önemine dikkat çekmişti. Gül'ün himayesinde trafik konusunda toplumsal bilincin artırılması ve kayıpların azaltılması hedefiyle 2008 yılında başlatılan 'Trafikte Dikkat 10 Bin Hayat' isimli bir başka proje de sürdürülüyor.

Son yıllarda sanayileşme, şehirleşme ve gelir seviyesinin yükselmesi sonucu motorlu araç ve sürücü sayısı hızlı bir şekilde arttı. Bu da, artan trafik kazaları, ölüm, yaralanma ve maddi kayıp gibi trafik düzeni ve güvenliği ile ilgili istenmeyen sonuçları da beraberinde getirdi.

Türkiye'de meydana gelen trafik kazalarında her yıl binlerce insan hayatını kaybederken; 200 bine yakın insan ise yaralanıyor veya sakat kalıyor. Bunun yanında trafik kazaları, yılda ortalama 10-12 milyar TL tutarında da reel milli servet kaybına neden oluyor. Bunların önüne geçebilmek amacıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde "Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri" adı altında bir çalışma başlatıldı.

Trafik kazalarının önlenmesi, trafik kurallarına uyma alışkanlığının geliştirilmesi ve her yaştan vatandaşların trafik bilincinin oluşturulması hedeflendi. Proje kapsamındaki çalışmalara, 2008 yılında başlandı. Araç sayılarında artış olmasına rağmen 2008 yılında 2007 yılına göre ölümlü kazalarda yüzde 15,7, yaralamalı kazalarda yüzde 1,9, ölü sayısında yüzde 15,6, yaralı sayısında ise yüzde 2,8 azalma oldu.

Projenin başlamasından önceki ilk 9 aylık dönem ile 2009 yılının aynı dönemi karşılaştırıldığında ise ölümlü trafik kazalarında yüzde 14,3, yaralamalı kazalarda yüzde 6,4, ölü sayısında yüzde 15,2 ve yaralı sayısında yüzde 9,3 düşüş oldu.


KAZA YAPAN 1 MİLYON SÜRÜCÜNÜN KENDİSİ TUTANAK DÜZENLEDİ

Maddi hasarlı trafik kazalarında trafik polisi yerine sürücülerin tutanak tutma uygulaması da benimsendi. Toplam kazaların yüzde 76,7'si anlaşma ile sonuçlandı. 1 Nisan 2008 tarihinde hayata geçirilen yeni düzenlemeden sonra 18 aylık dönemde meydana gelen 1 milyon 341 bin 699 maddi hasarlı trafik kazasından 1 milyon 28 bin 628'inde taraflar anlaşarak kendileri tutanak düzenledi. 313 bin 71 kazaya ise trafik ekipleri müdahale etti.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, 13 Ekim 1983 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe giren ve 29 kez değişikliğe uğrayarak bütünlük ve sistematiği bozulan Karayolları Trafik Kanunu'nda değişikliğe gidiyor.

Yapılacak çalışma ile "Trafik güvenliğini etkin bir şekilde sağlayarak insanların can ve mal emniyetlerini korumak, meydana gelen ölüm ve yaralanmalar ile milli servet kayıplarını asgariye indirmek, yaygın ve etkin trafik eğitimi gerçekleştirmek, trafikte en önemli unsur olan sürücülerin daha kaliteli ve yeterli eğitim almalarını sağlamak hedefleniyor.

Çalışmayla ayrıca, başta trafik kolluğu olmak üzere trafik güvenliğinin sağlanmasında görevli kurum ve kuruluşların koordinasyonunu ve görev, yetki ve sorumluluklarını net olarak belirlemek, araç tescil ve sürücü belgesi işlemlerindeki bürokrasi ve zaman kaybını asgariye indirecek şekilde merkezi otomasyon sistemi kurmak, çeşitli kanunlarda yer alan trafikle ilgili düzenlemeleri tek çatı altında toplamak, Karayolları Trafik Güvenliği Kurulu'nu yeniden yapılandırarak daha etkin ve işlevsel konuma getirilmesi amaçlanıyor.

Karayolları Trafik Kanunu Tasarı taslağı, bakanlıklara, üniversitelere ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına gönderilecek. Alınacak görüşler doğrultusunda yapılacak son değişikliğin ardından çalışma Meclis'e sunulacak.


(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri