Dünya Kurban Bayramını böyle karşıladı

Lenin meydanında kılınan bayram namazı, cami çevrelerine taşan müslümanlar, birlik-barış duaları ve Gazze'de bombalar... İşte dünyada kurban bayramı:

Kırgızistan

Camiye sığmayınca namazı Lenin Meydanı'nda kıldılar 

Kırgızistan'da bu yıl da cemaat camilere sığmadı. Başkent Bişkek'teki Lenin Meydanı'na akın eden 10 binlerce Müslüman Bayramı Namazı'nı açık havada kıldı.

Namazdan vaaz veren Kırgızistan Müftüsü Murataalı Cumanov, halkı birlik ve beraberliğe davet etti. Müftü Cumanov, Kurban Bayramı ve kurban ibadetinin önemine değinerek tüm Müslümanların bayramını kutladı. Konuşmasında Hz. İbrahim Peygamberin kıssasını anlatan Cumanov, Allah'ın emirlerini yerine getirirken kayıtsız şartsız teslimiyet ruhuyla hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Cumanov, bayramda yakın akraba ve komşu ziyaretlerinin de aksatılmaması gerektiğini belirtti. Müftü Cumanov, Kırgızistan'da yaşayan Türk vatandaşlarının her yıl Kurban Bayramı'nda köylere kadar giderek oralarda kurban kesip ihtiyaç sahiplerine yardım ettiklerini hatırlattı. 

Kırgız devlet televizyonun canlı olarak verdiği namaza; Kırgız Devlet Başkanlığı Daire İşleri Başkanı Kanıbek Coroyev, Başbakan Yardımcısı Alı Karaşev, Din İşleri Komisyonu Başkanı Kanıbek Osmonaliyev, Ombudsman Tursunbek Akun ve Türkiye'nin Bişkek'teki Din İşleri Müşaviri Fahri Sağlık da hazır bulundu.

Devlet Başkanı Bakiyev'in bayram mesajını Devlet Başkanlığı Daire İşleri Başkanı Kanıbek Coroyev okudu. Bakiyev, yayımladığı mesajda, bayramın bütün İslam Dünyası ile birlikte Kırgız halkına sağlık, huzur, mutluluk ve bereket getirmesini diledi. Bayramın iyiliğe, temizliğe, barışa, huzura ve bağışlamaya davet ettiğini belirten Bakiyev, "Allah tüm Kırgız hacıların ibadetlerini kabul etsin. Tüm hacıların sağ salim ülkelerine dönmeyi nasip etsin" ifadesini kullandı. Konuşmaların ardının on binlerce Müslüman meydanda saf tutarak bayram namazını kıldı. Namazdan sonra duaya hep birden "amin "dedi. Vatandaşlar bayram namazını kıldıktan sonra birbirleriyle bayramlaştı.

Binlerce kişinin namaz kıldığı meydan devlet televizyonu UTKR'den canlı olarak yayınlarken emniyet ekipleri de güvenlik önlemlerini aldı.

Özbekistan 
Başkent Taşkent'te sabahın erken saatlerinde yediden yetmişi on binlerce Müslüman, bayram namazı için camilere akın etti. Camilere sığmayan Müslümanlar, namaz için güvenlik güçlerince araç trafiğine kapatılan cami çevresindeki açık alanlarda saf tuttu.

Namaz öncesi yapılan vaazda ise birlik beraberlik mesajı verildi. Daha sonra alanı dolduran yaklaşık 70 bin dolayında Müslüman imamın getirdiği tekbirlerle namaza durdu. Kapalı, yağışsız ve ılık bir havada Kurban Bayramı namazını eda eden Taşkentliler, daha sonra hep beraber tekbir getirdi.

Ardından okunan Kur'an-ı Kerim'den sonra toplu dua edildi. Yapılan dualarda dünyada barışın hakim olması ve insanların her türlü bela ve musibetlerden uzak olmaları dilendi.

Namaz sonrası birbirlerine sarılarak bayramlaşan Özbekler, ardından evlerini yolunu tutarak aladan ayrıldı.

Kazakistan 
Kazakistan’da Kurban Bayramı'nın coşkusu yaşanıyor. Binlerce kişi bu sabah bayram namazını kılmak için camilere akın etti. Sabahın erken saatlerinden camileri dolduran insanlar namazların kılınmasının ardından birbirleri ile cami avlusunda bayramlaştı.

Önceki başkent Almatı'da camilerin yetersiz kalması üzerine binlerce kişi soğuk havaya rağmen dışarıda namazını eda etti. Irk, millet, dil ve renk ayırımı yapmadan omuz omuza veren binlerce insan, namazından sonra bayramlaştı. . Açık alanları namaz için mesken eden Müslümanlar, namazın akabinde getirilen tekbirle eşlik etti ve okunan Kur-an'ı Kerim'i dinledi. Eller açılıp, ülke, millet saadeti ve huzuru, birlik beraberliği ve insanlığın selameti için dua etti.

Bu arada Kazakistan'ın eski parlamenterlerinden ve yazarlarından Muhtar Şahanov, bayram namazı çıkışı yaptığı açıklamada Kazakistan'daki misyonerlik faaliyetlerine dikkat çekti.

Özellikle Amerika'nın misyonerlik faaliyetleri için her yıl 11 milyar dolar bütçe ayırdığına dikkat çeken Şahanov, Amerikan'ın Kazakistan üzerinden elini çekmesini istedi. Şahanov, şuanda Kazakistan'da 4 bin den fazla farklı dinden insanların bulunduğuna ifade etti. Kazak şair Amerika'yı fitne çıkarmakla suçladı. Kazakistan'daki Kazak vatandaşlarının bir tek dini olduğuna dikkat çeken Muhtar Şahanov, Kazak halkını dinlerine sahip çıkmaya çağırdı.

Filistin 
İsrail ordusu uçakları, Kurban Bayramı'nın ilk gününde Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye'de sınır yakınını bombaladı. Filistinli kaynaklara göre 4 Filistinli yaralandı.

Filistinli kaynaklar, Cebaliye'nin doğusunda Ebu Safiye bölgesinde bir mezarlığın yakınının hedef alındığını ve bombalanan yerde ambulansların 4 kişiyi yaralı halde bularak hastaneye götürdüğünü bildirdi. Yaralılardan ikisinin durumunun ciddi olduğu belirtilirken, yaralıların sivil olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

Sabah saatlerinde güneydeki Refah kentinin doğusunda bir binanın daha hedef alındığı, ancak burada yaralanan olmadığı kaydedildi.

İsrail ordu sözcülüğü de saldırıyı doğruladı ve İsrail'e roket atma hazırlığındaki militanların hedef alındığını bildirdi. Gazze Şeridi'nden dün İsrail tarafına 5 havan saldırısı düzenlenmişti. Bombardımanda yaralanan olmadığı ve hasar meydana gelmediği belirtilmişti.

Bulgaristan 

İki milyona yakın Müslümanın yaşadığı Bulgaristan'da, bayram namazına büyük ilgi vardı. Başkent Sofya'da ibadete açık tek cami olan Banya Başı'nda yüzlerce kişi, namazı avluda kılmak zorunda kaldı.

Türklerin yoğunlukta yaşadığı Kırcaali, Şumnu, Rusçuk, Dobruca, Silistre, Razgrad, Targovişte, Hasköy, Varna ve Burgaz bölgelerinde de vatandaşlar namazın ardından birbirleriyle bayramlaştı.

Türk bölgelerinde bayramın ilk gününde eskiye göre daha fazla kurban kesilmesi de dikkat çekti. Bu bölgelerdeki belediyeler, Kurban Bayramı için çeşitli kültür etkinlikleri de düzenliyor.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ile Başbakan Boyko Borisov, birer mesaj yayımlayarak, ülkedeki Müslümanların Kurban Bayramını kutladı.

Bayram dolayısıyla Türkiye-Bulgaristan sınırında ise yoğun bir trafik gözleniyor. Akrabalarıyla bayramlaşmak için binlerce kişi Türkiye'den Bulgaristan'a gelirken, Bulgaristan'da öğrenim gören binlerce Türk öğrenci de bayramı aileleriyle birlikte geçirmek için Türkiye'ye gidiyor.

Arnavutluk 
Kurban Bayramı, nüfusun yüzde 80'inden fazlası Müslüman olan Arnavutluk'ta da kutlanıyor.

Başkent Tiran ile diğer yerleşim merkezlerinde Müslümanlar bayram namazı dolayısıyla camilerde bir araya gelerek bayramlaştı.

Cumhurbaşkanı Bamir Topi de bir mesaj yayımlayarak, Müslümanların Kurban Bayramını kutladı. Topi, mesajında, "Nerede bulunurlarsa bulunsunlar, tüm Müslümanların Kurban Bayramını kutluyor, bayramın sağlık, barış ve huzura vesile olmasını diliyorum" dedi.

Makedonya 
Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov da Makedonya İslam Birliği Başkanı Hacı Süleyman Recepi'ye gönderdiği telgrafta, Makedonya Müslümanlarına huzur ve sağlık diledi.

İvanov, telgrafında, "Çok dinli ve çok uluslu Makedonya Cumhuriyeti'nde ortak hayatın yaşanması ve sevinçlerin paylaşılması herkesin arzusudur" ifadesini kullandı.

Başkent Üsküp'ün Türk çarşısındaki Osmanlı eserlerinden Murat Paşa Camisinde bayram namazından önce Türkçe vaaz verildi. Vaazda, Kurban Bayramının önemini vurgulanarak, dargınların barışması ve ihtiyacı olanlara yardım edilerek Müslümanlar arasındaki dayanışmanın güçlendirilmesi istendi.

Kosova
Kosova'nın başkenti Priştine'deki Yıldırım Beyazıt Camisinde bayram namazını kıldıran Kosova Başmüftüsü Naim Tırnava, bayram hutbesinde barış ve huzura çağrı yaptı. Tırnava, dini ve milli değerlerin korunması gerektiğini belirterek, yardımlaşmanın önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu da bayram mesajında, Kosova'da inanç ve etnik kökenleri farklı vatandaşların bir arada yaşamasının, ülkenin zenginliği olduğunu söyledi. Seydiu, Kurban Bayramının Allah inancını, hoşgörü, saygı ve sevgiyi pekiştiren bir bayram olduğunu bildirdi. 

Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği, geleneksel bayramlaşma törenini "Gerçek Kültür Sanat ve Spor Derneği"nde yaptı. Büyükelçi Metin Hüsrev Ünler ve Türk Polis Kontenjanı Başkanı Emniyet Müdürü Mustafa Soysal ile dernek yöneticileri halkla bayramlaştı.

Kosova'da görev yapan Kosova Türk Taburunun konuşlandığı Prizren'deki Sultan I. Murat Kışlasında da bayramlaşma töreni düzenlendi.

Bu arada Priştine'de restorasyonu devam eden Fatih Camisi bu bayram da hizmet veremeyince, vatandaşlar bayram namazını cadde ve sokaklarda kılmak zorunda kaldı. Priştine'de Başmüftü Tırnava'nın kıldırdığı bayram namazına muhalefet liderlerinden Behcet Pacoli ve Ferit Agani de katıldı.  

Türk Kızılayından 35 Ton Kurban Eti
Kurban Bayramı dolayısıyla Türk Kızılayı, Kosova'da ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıtıyor.

Kızılay Yönetim Kurulu üyesi Hayati Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram süresince ekonomik durumu iyi olmayan ailelere toplam 35 ton kurban eti dağıtılacağını bildirdi.

Kosova'da görev yapan Türk polislerinin girişimiyle de Priştine Spor Sarayında bu akşam "3. Geleneksel Kurban Bayramı Çocuk Şenliği" düzenlenecek.

Bosna Hersek 
Kurban Bayramı, Müslüman nüfusun bulunduğu Bosna-Hersek'te de coşkuyla kutlanıyor.

Bosna-Hersek Müslüman Birliği Bakanı Mustafa Ceriç, başkent Saraybosna'daki Gazi Hüsrev Bey Camisinde binlerce kişinin katıldığı bayram namazını kıldırdı.

Mustafa Ceriç, namaz öncesinde verdiği vaazda, Kurban Bayramının bütün Müslüman alemine hayırlara vesile olmasını diledi. Ülkede yaşayan Müslümanlara birlik ve barış çağrısında bulunan Ceriç, "Herkes birbirine saygı göstermeli, barış ve huzur için çalışmalıdır" dedi.

Çin 
Çin’deki Türkler, Kurban Bayramı münasebetiyle düzenlenen bayramlaşma etkinliklerinde bir araya geldi. Pekin'deki Desert Rose Turkish Restaurant'ın düzenlediği yemekli bayramlaşma etkinliğinde kurban etinden yapılmış pilav yenirken, çocuklar da büyüklerden bayram harçlığı aldı. Restoranın sahiplerinden Alibala Sultanov, Pekin'de üçüncü Kurban Bayramı'nı kutladıklarını belirterek, gelecek yıllarda daha fazla kişinin katılımıyla daha büyük organizasyon yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Bayramlaşmaya gelenlerden Murat Güney ise, "Her ne kadar Türkiye'deki gibi olmasa da dostlarımızla, arkadaşlarımızla bir araya gelerek bu duyguyu tatmaya çalışıyoruz. Mutluyuz." diye konuştu. Çin'in Şanghay şehrindeki Türkler de yine yemekli bayramlaşma kutlamaları yaptı.

Çin'de Kurban Bayramı yarın başlayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri