Antika halıcılar 'saray'da toplandı

Ege Bölgesi'nin önemli ekonomik olgularından olan el halıcılığına Konak Belediyesi sahip çıkıyor.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, yerli ve yabancı turistlere 20 saat hizmet verecek bir halı sarayını Kemeraltı'nda tarihi bir yapı içinde İzmir'e kazandıracaklarını söyledi. Başkan Tartan, sayıları hızla azalan Türkiye'nin en eski geleneksel el sanatlarının başında gelen halı satıcıları ile buluştu. Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği (HALIMDER) Başkanı Naci Ölçen ve Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya gelen Başkan Tartan, halıcıları Kemeraltı Çarşısı'nda tarihi bir handa tek çatı altında birleştireceklerini söyledi. Ata mesleği olan el halıcılığının geçmişte Türk turizmine önemli ekonomik girdiler sağladığına değinen Tartan, eski günlerin tekrar yaşanması için elbirliği ile hareket edeceklerini belirtti. Babadan oğula geçen meslek olarak bilinen el halısı satıcılığının günümüzde neredeyse 17 işyeri tarafından sürdürülmeye çalışıldığını hatırlatan Tartan, "Yerel yönetim olarak geleneksel el sanatlarımızdan olan halıcılığın İzmir'de yok olmaması, tanıtılması ve turizmden hak ettiği oranda pay alabilmesi için ortak çalışıp tek çatı altında birleşmelerini sağlayacağız. Yurt içi ve yurt dışından gelen antika halı meraklıları daha rahat ve güven içinde alışveriş yapabilecek. Böylelikle Ege Bölgesi'ne de katkımız olacak. Ülke ekonomisi el halıcılığı kanalı ile eskiden olduğu gibi önemli döviz girdisi sağlayabilir. Projenin 2010 yılında yaşama geçmesi planlanıyor." dedi.

M. ERSİN OKÇU: EL HALICILIĞI BİTTİ
Benim dedemin babasından, yıllardır nesilden nesile geçen ve ata mesleğimiz olan el halıcığı artık bitmiş durumda. Eskiden 100'den fazla olan halı firması sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Tütün, pamuk nasıl yöresel ise halıcılık da öyleydi. Ancak artık kendi çocuklarımız dahi bu işi yapmak istemiyor. Konak Belediyesi'nin önderliğinde ve destekleriyle oluşturulacak bu projeyle artık tükenen el halıcılığı çok büyük oranda nefes alacak. Eski günlerindeki gibi yeniden canlanarak ayağa kalkacak. Bir çatı altında toplu olursak, hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen turistlere daha iyi hizmet sunulacak.

RAİF DİLAVER: PROJE HALICILIĞI TURİZMİN LOKOMOTİFİ YAPACAK
Öncü girişimi nedeniyle belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Görüşmeye gittiğimizde bu kadar ilgi ve hızlı çözüm beklemiyorduk, Kemeraltı'na, halıcılık mesleğine katkı sağlayacak her fikre açık olması güvenen ve paylaşımcı bir yapıda olduğunu görmek çok güzel. 25 yıldır halıcılık yapıyorum bu proje sayesinde emeklemekte olan halıcılık mesleği artık turizmin lokomotifi olacak.

NACİ ÖLÇEN (HALIMDER BAŞKANI): "Halıcılar çarşısını arıyor." diyerek, yola çıktık ve çok kısa sürede Başkanımız Dr. Hakan Tartan sayesinde bu soruya cevap aldık. Kendisine sektörümüz ve tüm halıcılar adına teşekkür ederim. Halıcılar çarşısının faaliyete geçmesiyle tükenmekte olan ve kan kaybeden el sanatlarımız tekrar canlanarak Kemeraltı'nın simgesi haline gelecek.

ERKAN YILMAZ (ESNAF): Yıllardır benim en büyük hayalim bu şekilde tek çatı altında olmaktı, hayali bile çok güzel. Eğer böyle bir şey başarılırsa hem el sanatları açısından, hem de turizm ve tanıtımı açısından çok doğru bir adım. Özellikle Belediyenin yanımızda olması ve bizlere destek vermesi gelen yerli ve yabancı turistlere ulaşım ve güven imkanı sağlayacak. 

MUSTAFA DÜNDAR: PROJE HALICILIK MESLEĞİNE CAN VERECEK
Ticaretin seyri değişiyor artık, gelişen dünyaya ayak uydurmamız gerekiyor. Belediye, meslek kuruluşlarının destekleriyle bir çatı altında toplanarak yerli ve yabancı tüketicilerin daha iyi hizmet sunmamız, alıcıların daha rahat ve güven içinde alışveriş yapmaları sağlanacak. Bence çok bile geciktik, ancak Konak Belediyesi hem İzmir'e, hem de halıcılık mesleğine can verecek.

AYHAN GÜNEŞ (ESNAF): İzmir'de Türk el halıcılığı bitmiş durumda 35 sene önceki seviye ile bugün arasında çok fark var. Son 10 yıldır halıcılık çok kan kaybetti. Konak Belediyesi bu projeyi hayata geçirirse, hem destek hem de ömür boyu minnettar oluruz. Birleşmek çok faydalı olacaktır, birlikten güç doğar. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri