Genetiği oynanmamış dane mısır üretiminde rekor

Kayseri'nin Develi ilçesinde kurulu bulunan Saray Halı bünyesindeki Saray Çiftliği görevlileri, dane mısır üretiminde Türkiye genelindeki verimli topraklardan alınabilecek verim miktarını Develi Ovası'ndaki topraklardan almayı başardı.

Dekar başına bin 500 kilogram üretilen mısırın genetiğiyle oynanmadığına dikkat çekildi. 

Develi ilçesinde 1999 yılından beri Saray Tarım ve Hayvancılık adı altında üretim yapan Saray Halı, kurduğu çiftlikte ileri teknolojinin yanı sıra süt ve besi hayvancılığında üstün kültür ırkları kullanıyor.

Saray Çiftliği, tarım ve hayvancılıkta kullandığı en ili teknolojik aletler, üretimde alınan verimle birlikte bir yandan kendi ihtiyacı olan yemi karşılarken bir yandan da bölge halkına tarımsal ve hayvancılık konusunda adeta okul olmuş durumda.

Saray Halı Genel Koordinatörü Nadir Yürüktümen, Develi Ovası topraklarının verimli olduğuna dikkat çekerek, Saray Çiftliği'nin Türkiye genelinde bir rekora imza attığını belirtti.

Çiftliğin yem ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptıkları bitkisel üretimde bölgede ilk kez bir yıl içinde ikinci ürün almayı başardıklarını ifade eden Yürüktümen, bu yılki dane mısır üretiminde dekar başına bin 500 kilogram ürün aldıklarını belirtti.

Yürüktümen, Türkiye genelinde verimli topraklardan alınan üretim kapasitesinin de bir seviyelerde olduğunu kaydetti.

Yürüktümen, çiftlikle ilgili şu bilgileri verdi: "Almanya'dan 1999 yılında 650 baş gebe düve ithalatının ardından hızlı bir büyüme yaşayan Saray Tarım ve Hayvancılık AŞ, 90 milyon dolar yatırım maliyeti, 20 bin büyükbaş hayvan, 30 bin litre günlük süt üretimi, günlük 450 bin ton yem tüketimi, 16 bin dekar bitkisel üretim arazisi ve 250 kişiye istihdam sağlayan Türkiye'nin büyük entegre tesislerinden birisi olmuştur. Develi ilçemizdeki süt sığırcılığı işletmemizde 3 bin adet sığır bulunmakta. İşletmelerde yüksek kalitede günlük 30 bin litre süt üretimi gerçekleştirmekte ve hayvan başına ortala 30 litre süt elde ediliyor. Yem üretiminde ise her yıl yeni teknolojik imkanları değerlendiriyoruz. Bu yıl bir rekora imza attık. Genetiği ile oynanmamış mısır üretiminde Türkiye rekorunu geçtiğimizi düşünüyoruz."

Nadir Yürüktümen, Saray Tarım ve Hayvancılık AŞ'nin tarım ve hayvancılıkta kullandığı ileri teknoloji, hayvancılıkta üstün kültür ırk seçiminin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlayan bölge insanına da örnek olduğuna işaret etti.

Yürüktümen, bir yıl içinde Develi Ovası'nda iki ürün aldıklarını hatırlatarak, "İç Anadolu Bölgesi'nde herhalde bir yıl içerisinde iki ürün alma başarısını biz gösterdik. Topraklarımız verimli olduğu gibi onu iyi değerlendirmek, kullanmakta elimizdedir. Yıllarca nadas uygulaması ile ülke ekonomisine ciddi zararlar verildiğini gösterdik. Burada yaptığımız üretimle çiftliğimizin yem ihtiyacını karşılıyoruz." dedi.

Yürüktümen, arazilerin tamamında damlama, linear, sabit ve seyyar yağmurlama gibi modern sulama sistemleri kullandıklarını aktararak, şu bilgileri verdi: "Arazilerimizin yüzde 85'inde, minimum toprak işleme ve anıza ekim yöntemlerinin, modern sulama sistemleri ise desteklenmesiyle, yoğun kış şartlarının hüküm sürdüğü bölgemizde 5 yıldır ikinci ürün yem bitkisi yetiştiriciliği başarıyla yapılmaktadır. Bu üretimimiz ise bölge halkı için bir örnek teşkil etmiş ve yem bitkisi üretiminde bölgede önemli bir gelişme yaşanmıştır."

Saray Çiftliği'nde, Adana'nın Karataş ilçesi ile Kayseri'nin Develi, Yeşilhisar ilçelerindeki toplam 16 bin dekar arazilerde, işletmelerin ihtiyacı için yem bitkileri üretimi yapılıyor. Arazilerde silajlık mısır, dane mısır, sorgum-sudan, fiğ-hububat ve yonca üretimleri gerçekleştiriliyor.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri