Ay Vakti 108. Sayı: Gün Aralığından

Her yaprak düştüğünde yerine bir yenisini bırakır. Yaprak düşmelidir ki, ağaç kendine yenilmesin. Bazı sözler ağızdan çıkmalıdır ki, içteki volkanlar durulsun. Bir ağacın gövdesine yaslanıp ona mektup yazmak nedir? Yahut bir yaprağa dilekler nakşedip topr

Dergi, yalnızca bir edebiyat eylemi değil, düşüncenin filizlenmesi için onu budayan etkendir de. Kelimeleri dünyaya karşı birer silah olarak kullanan, dudaklarından söz yerine kan dökülen çocukların, ellerine sözcüklerden uçurtmalar bırakan, derdi, davası ve bir duruşu olanların işidir dergi. Sayfalar aralandıkça tüm dünyaya yetecek kadar anlam bulur insan.

Sadece edebiyat dünyasına anlam kazandırmakla kalmayıp, kendi çizgisini oluşturmuş, Rabb’inin rızasını gözeten, ardında bıraktıkları ile geleceğe vaat ettikleri arasında güçlü bir birliktelik bulunan, on yıldır; ‘yol sabırdır, yürüyüşe devam’ düsturu ile yolcu sıfatını yüklenmiş bir dergi Ay Vakti. Üsküdar’ın nadide bir mekânında her ay kendini yenileyerek, satırlara, dizelere ve söze ayrı bir ahenk katan dergi, onuncu yaşını doldurmanın heyecanını yaşıyor şimdilerde. Bizler evvelâ istikrarı için dergiyi tebrik ediyor, sonra bu ay hangi değerlere ev sahipliği yapmış bakıyoruz.

“Kıyas ve Kimlik” isimli müthiş yazısıyla Şeref Akbaba insanın duruş kriterlerini bir kez daha vurgulayarak, nitelikli insan ve nitelikli zamanın, özgün eser ve öncü insan için olmazsa olmazımız olduğunu söylüyor. “Yeni bir düşünce, Yeni bir ahlâk, Yeni bir bediiyat –I” isimli yazısıyla, Mustafa Şen ise deneme kategorisinin ikinci isimlerinden. Dünyanın düşünceden ahlâka kadar bunalım içinde olduğu bir asırda, bunun sebepleri ve gidişatı üzerine bir yazı kaleme alan Şen, yönelmemiz gereken asıl meselenin varoluş olduğunu, temelde bütün sorunların varoluşa dayandığını dile getiriyor.

Uygarlık Havzamızda Düşünmek – Necmettin Evci, Cevizin Kabuğu – Nurullah Genç, Dağ ve Zirve – Üzeyir Süğümlü, Bilim-Sanat Birlikteliğinin İmkânı Üzerine – Zafer Erginli ise derginin diğer deneme yazarları.

Derginin şairleri; Güneş Ağzını Kapatıp Gider Akşamın - Selami Şimşek, Esrar – Recep Garip, Yol Bilir Yolcu Bilmez – Nurettin Durman, Fuzuli’nin Berceste Mısraları – Muhammet Nur Doğan, Ve Artık Issız – İsa Karaaslan.
Öyküleri ile; Naz Ferniba – Asarım Kendimi, Ercan Köksal – Bellekte Kalan İzler sizlerle… Derginin biyografi çalışması; Yılların Eskitemediği Sanatçı; “Yücel Çakmaklı” ile G. Nezaket Maraşlı’dan.

Kişi Nasıl Kendisi Olur; “Ecce Homo” – Yunus Emre Tozal ve “Eylül Vurgunu” Bir Şair – Mustafa Özçelik derginin kitap bölümünde yer alan yazarlarımız.

Yine Şiraze – Saklı Mektuplar LII ile onuncu yılda aynı heyecanla, aynı aşkla, aynı tazelikle…
Ve yürüyüş devam diyor, aşkla...

İçindekiler
Şiir
Güneş Ağzını Kapatıp Gider Akşamın / Selami Şimşek
Esrar / Recep Garip
Yol Bilir Yolcu Bilmez / Nurettin Durman
Fuzuli’nin Berceste Mısraları (Aşkın Şah Beyitleri) / Muhammet Nur Doğan
Ve Artık Issız / İsa Karaaslan
Deneme
Kıyas ve Kimlik / Şeref Akbaba
Yeni bir düşünce, Yeni bir ahlâk, Yeni bir bediiyat – I / Mustafa Şen
Uygarlık Havzamızda Düşünmek / Necmettin Evci
Cevizin Kabuğu / Nurullah Genç
Dağ ve Zirve / Üzeyir Süğümlü
Bilim-Sanat Birlikteliğinin İmkânı Üzerine / Zafer Erginli
Öykü
Asarım Kendimi / Naz Ferniba
Bellekte Kalan İzler / Ercan Köksal
Biyografi
Yılların Eskitemediği Sanatçı; Yücel Çakmaklı / G. Nezaket Maraşlı
Kitap
Kişi Nasıl Kendisi Olur; “Ecce Homo” / Yunus Emre Tozal
“Eylül Vurgunu” Bir Şair / Mustafa Özçelik
Mektup
Saklı Mektuplar LII / Şiraze
Not: Çeşitli nedenlerden dolayı derginin tanıtımı uzun süre gecikmiştir. Okurlardan ve yazarlarımızdan özür istirham ediyoruz. Yeni sayılarda buluşabilme temennisi ile.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri