Yağışlar, çiftçinin yüzünü güldürdü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekim ve kasım aylarındaki yağış miktarının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirtti. Bayraktar, ekim ve kasım ayındaki yağış ortalamasının geçen yılın ve normal ortalamanın üzerinde olduğu

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Ekim-2009 ve Kasım-2009 tarihleri arasındaki yağış miktarının ortalamanın üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bayraktar, ekim-kasım dönemlerindeki yağış miktarının geçen yıla göre de fazla olduğuna işaret ederek, "Kümülatif yağış ortalaması 144,9 mm, normali 127,2 mm., geçen yılın aynı dönem ortalaması ise 106,8 mm.dir. Kümülatif yağışlarda normale göre yüzde 13,9; geçen yıla göre ise yüzde 35,7 artış gözlenmiştir."dedi. 

En fazla artış son iki yıldır kuraklığın devam ettiği Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gerçekleştiğine işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti: "Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kümülatif yağışlarda bölge ortalaması 135,7 mm, normali 100,1 mm geçen yıl aynı dönem ortalaması 81,0 mm'dir. Bu rakamlara göre kümülatif yağışlarda normale göre yüzde 35,6, geçen yıla göre ise yüzde 67,6 artış yaşanmıştır. "

Bayraktar, 2009-2010 yılı tarımsal üretim ve pazarlama döneminin ekim ayı itibariyle başladığına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı. "Bu tarihten itibaren başta kışlık hububat olmak üzere, baklagiller, kanola ve bazı sebzelerin ekimleri çoğu bölgemizde tamamlanmıştır. Ziraat Odalarımızdan da alınan bilgilere göre, ekilişler için yeterli yağış alınmış, üreticiler ekimlerini yapmışlar, hububatta yavaş yavaş çimlenme başlamıştır. 2009 yılı tarım ürünleri rekoltelerinin nasıl gerçekleşeceğine yönelik tahminleri bugünden yapmak oldukça zordur. Ancak gerçekleşen yağışlarla yeni bir tarım yılına iyi bir başlangıç yapılmıştır.

Gerçekleşen yağışlarla iyi bir başlangıç yapılan bu tarım yılının çiftçilerimizin bol kazanç sağladığı, kaliteli ve yüksek rekolteli ürünlerin yetiştirildiği bir yıl olarak tamamlanmasını bekliyoruz."

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri