Cep telefonuyla roman yazmışlar

Japonya'da 'best seller' romanlar cep telefonunda yazılıyor.

Japonya'da geçtiğimiz yıl en çok satan 10 romanın 5'i, cep telefonlarında yazıldı. Eserlerin daha önce roman yazmayı denememiş, mesaj yazma meraklısı kadınların elinden çıktığı belirtildi.

The New York Times gazetesinin haberine göre, Japonya'da 2000 yılında başlayan yeni trend cep telefonu ile roman yazmak ve bunları diğer insanlarla paylaşmak. Cümleler kısa mesaj formatında yazıldığı için karakter ve manzara anlatımları biraz kısıtlı kalıyor. Ancak bu ne yazarlar ne de okuyucular için bir sorun oluşturuyor.

Bu tarzın okuyucuları genel olarak daha önce kitap okumamış gençler. Yazarlar da önceden kitap yazmadıklarından iletişimde zorluk yaşanmıyor.

Bu yazar kuşağının yıldızlarından Rin isimli Japon genç, ilk romanı "Eğer Sen"i üniversiteye başladığı ilk altı ay içinde yazdı. Her gün yazdığı bölümleri popüler bir internet sitesine gönderen Rin, ünü git gide artmış.

İlk zamanlar telefonlardan ve bilgisayarlardan okunan romanlar ciltlenip normal kitap haline getiriliyor. Bu sayede yazarlar eserlerini kaç kişinin aldığını da öğrenebiliyor. Rin'in 142 sayfalık romanı şu ana kadar 400 bin kopya sattı.

Bu romanların bilgisayar ortamında yazılıp yazılamayacağını tartışan uzmanlar, daha uzun satırlara sahip olduğu için bilgisayarlarda yazılacak cümlelerin gençler tarafından 'sıkıcı' bulunacağını belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri